В България ракът на гърдата представлява над 25% от всички нови случаи на рак при жени от всички възрасти и е на трето място по смъртност. Когато става дума за риск от рак на гърдата, има фактори, които не можете да промените - това са възраст, раса и гени. Има и други, обаче, върху които имате контрол. Това може да са фактори, които са свързани с навиците ви на живот. Жени, попадащи в която и да е от двете групи, е необходимо да минават по-чести профилактични изследвания на гърдите с цел по-добра профилактика.

Фактори, които не можете да промените

  • Възраст – рискът от рак на гърдата нараства с възрастта. Повечето видове рак на гърдата се диагностицират след 50 годишна възраст. 
  • Генетичен фактор – жени, които са носители на генетична мутация (като BRCA1 и BRCA2) са изложени на по-висок риск от рак на гърдата и рак на яйчниците.
  • Фамилната анамнеза е от изключителна важност. Рискът за една жена от рак на гърдата е по-висок, ако тя има майка, сестра или дъщеря (роднина от първа степен) или многобройни членове на семейството, които са имали рак на гърдата или на яйчниците. При роднина от мъжки пол, от първа степен, с рак на гърдата, също повишава риска за жената.
  • Репродуктивна история – започването на менструален цикъл преди 12 година възраст и началото на менопауза след 55 годишна възраст, означава излагане на жените на хормони по-дълго, повишавайки риска от рак на гърдата.
  • Плътност на гърдите – плътните гърди имат повече жлезиста тъкан, отколкото мастна, което поставя жените с висока плътност в по-високо рискова група. Такава анатомия понякога може да затрудни откриването на тумори на мамографията. Плътността на гърдите се определя от лекар специалист при вашето първо изсдледване на млечни жлези. Тя може да варира в зависмост дали сте в менупауза или не. 
  • Анамнеза за рак на гърдата или някои неракови заболявания на гърдата. Жени с диагноза дуктален карцином in situ(DCIS) или лобуларен карцином in situ(LCIS) имат двойно по-голям риск от инвазивен рак на гърдата в същата или друга гърда. Някои бенигнени заболявания на гърдата, също биха могли да повишат шанса за развитие на злокачетсвено образувание. Пример за такива заболявания са атипична дуктална хиперплазия или сложни кисти.
  • Провеждано лъчелечение - Пациенти, които са имали лъчелечение в областта на гръдния кош или гърдите (например при лечение на Ходжкинов лимфом) преди 30 годишна възраст, имат по-висок риск от рак на гърдата по-късно в живота.

Рискови фактори, които можете да промените:

  • Физическата активност – намалената или липсващата физическа активност, повишават риска за рак на гърдата.
  • Наднорменото тегло или затлъстяване след менопауза. Мастната тъкан произвежда излишни количества естроген, чиито високи нива са свързани с повишен риск от рак на гърдата, ендометриума, яйчниците и някои други видове рак.
  •  Прием на хормони – някои форми на хормонозаместваща терапия(тези, които съдържат естроген и прогестерон) при прием за по-дълъг период от време, повишава риска за рак на гърдата.
  • Репродуктивна история – с по-висок риск са жени, които:

o не са раждали

o са преминали през една или повече in vitro стимулации

o са с първа бременност след 30 годишна възраст

o не са кърмили

  • Злоупотреба с алкохол
  • Уголемяване на гърдите (аугментационна мамопластика) – при жени след подобен тип мамопластика, се повишава риска за развитие на анапластичен едроклетъчен лимфом(ACLC). Когато се докаже този тип рак, той се нарича анапластичен едроклетъчен лимфон, свързан с гръдния имплант(BIA-ALCL, breast implant-associated anaplastic large cell lymphoma). ALCL засяга Т-клетъчните лимфоцити, тоест може да се развие във всяка част на тялото. BIA-ALCL е подтип на ALCL, който се установява в структурите заобикалящи гръдния имплант (по хода на оперативния достъп), а не в самата фиброгландуларна тъкан.

По случай Световния месец за борба с рака на гърдата - октомври,  Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост предоставя 15% отсъпка на всички образни изследвания на гърди - стандартна и 3D мамография, ехографско изследване и ядрено магнитен резонанс на млечни жлези. Пациентите могат да планират своя преглед на *5544 с опция Младост.

------

Когато видим розова панделка, поставена на сако или риза, автоматично се сещаме за борбата с рака на гърдата. Чудили ли сте се някога защо панделка, защо точно розова и как се свързва тя с рака на гърдата? Време е за кратка вдъхновяваща история за една жена. Познато ли ви е името - Евелин Лаудер? Създателката на Estée Lauder решава да подкрепи кампанията още от самото ѝ начало през 1992 г.. С познанията си тя посвещава себе си и компанията на каузата. Те използват силата на портфолиото от марки, екип, партньори и организации, с които сътрудничат, за да повлияят положително на глобалната общност за рак на гърдата. Заедно разпространяват 1,5 милиона розови панделки в магазините за грим на Estée Lauder. Събират над 200 000 подписа в петиции към правителството за увеличаване на финансирането за изследване на рака на гърдата.

С обединени усилия розовата панделка се превръща от идея на една борбена жена в световен символ в борбата с рака на гърдата. Повече за кампанията може да научите тук.