Ракът на белия дроб е сред най-разпространените заболявания в световен мащаб. Смъртните случаи при този рак са повече, отколкото тези при рака на гърдата, рака на дебелото черво и левкeмията, взети заедно. Причината е в изключително бързата прогресия на заболяването. Както при повечето форми на рак, развитието на болестта в начален стадий протича без симптоми или с леки такива, което намалява възможността за ранно диагностициране.

Днес, обаче, не говорим за статистика. Говорим за желание за живот, за подкрепата, за силна воля да се премине през целия курс на лечение и един екип от специалисти, готови на всичко, за да спасят живот. Разказваме ви историята на И.И. която е поредното доказателство, че дори при една от най-тежките диагнози, каквато е аденокарцином на бял дроб, надежда има. 

------------------------------------------

Всичко започна изненадващо за мен. В началото на месец юни 2020 г. ми се наложи постъпване в болница, по спешност за оперативна интервенция. На направената рентгенография на бял дроб се видя сянка с кръгла форма, разположена в десен бял дроб и големина около 2.5 см. След като ме изписаха от болницата започна изясняване на произхода на находката. Първата ми мисъл беше, че се касае за белодробна туберкулоза поради естеството на работата ми през годините. Направих специфичен кръвен тест за туберкулоза /Т-SPOT TB/, който излезе положителен. Нямах никакви клинични признаци на активна туберкулоза. Започнах лечение за туберкулоза, но мисълта, че нещо не е наред не ми даваше спокойствие. Последва компютърно-томографско изследване. След него диагнозата беше категорична - карцином на белия дроб.

И в този момент светът за мен се срути.

Веднага след първоначалния шок възникна поредица от въпроси: Какво правя? Какво следва за близките около мен? Какво ще стане с мен и как изобщо ще живея?

Отговорите очертаваха свят от кошмари. Споделих с мои близки, които са лекари. С техни напътствия и помощ, за около седмица се проведоха няколко прегледа и консултации в различни градове на България. Появи се надежда за дефинитивно оперативно лечение. Последва ПЕТ скенер, който добави към първоначалната находка две метастази в медиастинум и се постави окончателната диагноза "белодробен аденокарцином". За всичко това съм благодарна на проф. Кирова, доц. Бочев и доц. Минчев. Но от малката надежда за по-добра переспектива нищо не остана. Вече бях в 4-ти стадий.

Въпреки това, след имунохистохимични изследвания се установи възможност за имунотерапия. И така към края на месец юли след онкокомисия се стигна до решение за лъчетерапия. Приятели ме насочиха към д-р Иван Георгиев, лъчетерапевт в Отделението по Лъчетерапия и радиохирургия на Аджибадем Сити Клиник Младост. След преглед при него, в началото на месец август започна едномесечен курс на облъчване на основен тумор и метастази, съчетан с химиотерапия в Клиниката по Медицинска онкология.

За първи път в забързания ми и вече тотално объркан живот времето спря – няма мечти, няма работа, няма отговорности. Болница, процедури, свободно време – ден след ден в непознато състояние на безпътие и безвремие. Сама с мислите си в света на обречените. И като изход започнах безразборно четене на книги за рака. Има много, от различни автори, с разнопосочно съдържание. На мен най-много ми помогна като ръководно начало за въвеждане на някакъв нов ред в мислите, книгата Антирак от д-р Давид Серван-Шрайбер. Според него възможностите на съвременната медицина трябва да се допълнят с определени промени в начина на мислене, хранене, физическа активност и др. Само така може да се възстанови организма, допуснал възникването на онкологичното заболяване, да се намалят страничните действия от медицинските интервенции и да се подпомогне унищожаването на туморните клетки. В този момент осъзнах, че отново ставам в известна степен отговорна за своя живот.

Лъчетерапията завърши в средата на месец септември. Според д-р Георгиев всичко се е получило както трябва и има надежда. От октомври започна имунотерапия при д-р Христов от Клиниката по Медицинска онкология. И безкрайното 3 месечно чакане на следващия ПЕТ скенер. Като резултат преди Коледа нов удар – три нови далечни метастази, едната от които два пъти по-голяма от основния тумор. Само за няколко месеца и толкова агресивно развитие. Кошмарът отново се завърна със страшна сила. Не беше си тръгвал, но някак бях свикнала с него. Дори не забелязах добрия резултат от лъчетерапията.

Последваха нови 2 курса на лъчелечение. И отново до мен беше д-р Георгиев с неговите увереност за добър резултат и благи думи за по-добри времена. Той силно вярваше в успеха на това, което правеше.

В този период възникна и въпроса за химиотерапия. При направените молекулярно-генетични изследвания се установи мутация, която показваше, че туморът е резистентен към съществуващите медикаменти. Тези резултати убиваха в зародиш всяка надежда за живот. Пенсионирах се с инвалидна пенсия. Изчезнаха задължителните ежедневни социални контакти, които неусетно поддържат жизнения ни тонус. Ако не бяха близките и приятелите ми, самотата и липсата на каквато и да е надежда за живот, щяха да ме победят.

И отново месеци чакане на ПЕТ скенер.

И за първи път след близо една година в света на обречените, се появи първият резултат без данни за прогресиране на заболяването – установените локализации бяха с намалени или изчезнали активности, нови не бяха установени. Случилото се дължеше изцяло на усилията и професионализма на д-р Георгиев, д-р Христов и екипите им. 

При прегледа, с невероятна усмивка, д-р Георгиев добави и препоръката да си живея живота. Все едно уреждаше лични стари сметки с моя тумор и в този момент вземаше реванш за всички мои тревоги – като в приказките. Човек, при подобна вест, все едно е в състояние на безтегловност – вече си загубил дори способността да се радваш. И в този момент усетих как част от неговата увереност, неусетно се е преселила в мен като малка надежда за още отсрочка.

До днес д-р Георгиев помогна и на мой близък с карцином на дебелото черво. И сега е в добро състояние - близо 2 години от откриване на заболяването. Така се получи, че д-р Георгиев като ангел хранител, помогна на мен, а и на моето семейство през тези две години да сме в пълен състав. Вечно ще съм му благодарна!

Искам да изкажа и огромната си благодарност и на д-р Христов и целия екип от Клиниката по Медицинска онкология. Те бяха онази навременна помощ, без която нямаше да се справя.

--------------------------------------------------

Единственият подходящ метод за ранно диагностициране на рака на белия дроб е компютърната томография, към която трябва да има разработен специализиран нискодозов клиничен протокол. Новата програма за рак на бял дроб в Acibadem City Clinic УМБАЛ Младост е единствената одобрена от Министерство на здравеопазването в България. В нея се определя начинът, по който се одобряват, изследват и проследяват пациентите по процедурата. Тя дава възможност за намаляване на риска за пациента с до 90 % в сравнение с националните референтни стойности. Можете да запазите час за консултация на *5544 с опция Младост.