Определени функции на тялото, като пулс, температура на кожата, кръвно налягане се контролират неволно от нервната ни система. Това се случва в отговор на нашето физическо или емоционално състояние, когато сме нервни, възбудени или правим физически упражнения. Съществуват софтуерни програми, които дават възможност за тренинг и постигане на контрол над тези, обикновено неволеви функции на тялото. Това е т.нар. биофийдбек тренинг, който се използва често за превенция или като част от терапията на редица медицински състояния и заболявания. 

Биофийдбек, както и т.нар. аудио-визуално увличане на мозъчните вълни, са терапевтични процедури, при които с помощта на софтуерни програми и специално разработени устройства се постига немедикаментозно регулиране на функционирането на нервната система, нормализиране на мозъчната възбуда и неволевите процеси в тялото. В световен мащаб те намират широко приложение в лечението на симптоми като хронична болка, умора, безсъние, повишена тревожност, депресивност, хипертония, затруднения в познавателните функции, кондиционирано гадене и повръщане, и др.

Устройствата работят на различни програми, специфично насочени към конкретната симптоматика. Терапевтичните процедури са релаксиращи и неинвазивни, и траят от 20 до 40 минути. Прилагат се от специалисти, обучени за работа с тях. 

По време на процедурата, към кожата се закрепят специални електроди или сензори, които се захващат за пръстите. Те изпращат сигнали към монитор, който показва различни звуци или светлини, отразяващи сърдечната честота, температурата на кожата, изпотяването, мускулната или друга физиологична активност. Когато човек е под стрес, тези функции се променят - пулсът се ускорява, мускулите се стягат, кръвното налягане се повишава, изпотяването се усилва, дишането се учестява. Тези реакции на стрес се визуализират непосредствено на монитора, в момента и със силата, с която възникват, и на принципа на обратна връзка, хората могат да се научават да ги регулират. По този начин, на пръв поглед неконтролируеми състояния, като пристъпи на паника например, постепенно стават овладяеми.  Това може да помогне за облекчаване на редица физически оплаквания, свързани със стрес и тревожност.

Изводите от пандемията до момента са, че тревожността в хората е особено висока, натрупват се различни допълнителни условия за стрес, което може да намери израз не само в психични, но и в различни физически разстройства. 

Клиничният психолог д-р Маргарита Тарейн заяви за "Пулс" по NOVA NEWS, че това може да се случи и на хора, които никога не са имали такъв проблем.

Научете повече във видеото.