Представяме ви полезни съвети към родителите, които планират лятна ваканция с деца през лятото - от д-р Пламен Масларски, педиатър в Аджибадем Сити Клини УМБАЛ.

Д-р Масларски препоръчва преди да заминете на лятно пътуване, независимо дали ще е на море или планина, да имате предварителен план за действие.

- Първо е важно родителите да се запознаят къде отиват, каква е епидемологичната обстановка, не само заради Covid-19. Има райони с повече насекоми, а насекомите пренасят болести. Това създава по-големи рискове от чревни, белодробни и други инфекции. Затова е важно родителите да имат план за действие. Това включва първо да имат една аптечка с минималните медикаменти, които са за всяко здраво дете - . дезифектант за обработка на наранявания, капки за уши, препарат за рехидратация, при повръщане и т.н. Второто важно нещо е да се запознаят къде могат да получат здравна помощ в съответния район. И евентуално още веднъж да потвърдят връзката си със своя лекуващ лекар, за ситуации, в които ако се появи проблем, той да може да бъде решен дистанционно. Ако не може да бъде решен, лекарят, познавайки детето и начина му на боледуване, да може да насочи и да прецени дали има спешност.

Ваксините преди пътуване

- Ваксините преди пътувания са важни, защото са за повечето от заболяванията с разцвет през лятото. Затова е хубаво децата да бъдат със завършен имунизационен статус или поне да имат 3 имунизации. Ако става дума за реимунизации, може да се направи компромис, но имунизациите трябва да ги има. Аргументът, че през лятото в горещините не трябва да се правят имунизации, за мен е невалиден. Тъй като децата ще си сменят средата, ще се срещат с различни хора. А според местоположението и избраната дестинация, има места с допълнителни изисквания за ваксини. Например,  екзотични дестинации, където задължително се прилагат ваксини срещу хепатит А, жълта треска. За много от местата, в които има струпване на хора, също препоръчвам да се направят незадължителните, но препоръчителни ваксини, например за хепатит А.

 

Препоръки за подсилване на имунитета на децата през лятото

- За здравите деца през лятото не препоръчвам да се приемат имуностимулатори. Препоръчвам да общуват и да използват естествените дадености на природата - въздух, слънце, пясък, морската вода на морето, движение, чист въздух, походи в планината. Това е най-добрият начин за стимулиране и оптимизация на имунитета. Второто нещо е да се заложи на правилното хранене. Правилно означава балансирано, съобразено със сезона и да се използват даденостите на нашата кухня и нашата природа. Ние сме благословени, че имаме много пресни плодове, зеленчуци и това е едно от най-ценните неща в България, че може да се консумират такива плодове и зеленчуци. На трето място трябва да се заложи на режим за движение и сън. Да не се позволява в свободното време децата да бъдат само на електронните устройства и пред телевизора. Да бъдат лимитирани и органичени тези занимания. Повече да използват свободното време за физически и други активности. Сънят през лятото - обикновено се изпуска контролът и децата започват да лягат много късно, както и да стават късно. Това не е добре за тях, затова е хубаво да се спазва някакъв режим на сън.

 

Битов травматизъм – катастрофи, падания, наранявания

- Децата остават повече време без контрол. Виждаме, че напоследък стават повече инциденти, зачестяват произшествията. Така че винаги тряба да си правим сметка предварително, че детето може да тръгне в посока, която не е желателна, без да живеем в страх, разбира се. За да няма паника и да сме проиграли ситуацията, за да бъдат точно ограничени и предпазени децата от излизане на път.

 

Хроничните заболявания при децата

- Препоръчвам при хронични заболявания родителите да поддържат връзка с личния лекар и преди пътуване да са запознати как ще се отрази пътуването и смяната на начинa на живот върху заболяването (астма, диабет).