Синдром на неспокойните крака руши съня

Близо 90 са натрапниците, които пречат на добрия сън

Проф. д-р Стайков: Махнете телевизора от спалнята

ПОЛИ ПАНТЕВА 

Вода, храна и сън. Без тези три неща никое човешко същество не може да оцелее. Но колко и защо точно е важен сънят, кои са неговите врагове и как да разберем за тях? Всъщност пълноценният сън има няколко жизненоважни за организма функции. Той възстановява работоспособностrа на човек, двигателната и нервната активност, основните механизми за обмяната на веществата, намалява разхода на енергия, обработва информацията, постъпила през деня. С други думи сънят е натоварен с редица важни задачи, свързани с нашето съществуване. В същото време обаче близо 90 натрапника нарушават качеството на съня ни, а някои от тях дори са способни да ни го отнемат. Едни от най-честите му врагове са различните видове инсомния, позната още като безсъние, нарушенията на дишането по време на сън, като обструктивната сънна апнея (ОСА), синдромът на неспокойните крака и др. 3а да се насочи вниманието на хората към тези проблеми, от 2008 г. в последния петък преди пролетното равноденствие се отбелязва Световният ден на съня. Тази година датата е 16 март. 

Тенgенции 

„Нарушенията на съня са многообразни. Жените по-често страдат от безсъние и синдром на неспокойните крака, а мъжете - от обструктивна сънна апнея. При децата пък се появяват сомнамбулизъм (ходене насън — бел.авт.), сомнилоквия (говорене насън) и бруксизъм (скърцане със зъби по време на сън), които по-рядко се срещат при възрастните", казва проф. д-р Иван Стайков, началник на Клиниката по неврология и медицина на съня в болница „Токуда". По думите му обаче, макар да има известни полови и възрастови тенденции, нарушенията в съня могат да засегнат всеки. „Между 18- и 80-годишна възраст около 1/3 от населението в световен мащаб се сблъсква с някакъв вид безсъние", допълва специалистът. 

Дишане 

„ОСА е най-честото нарушение на дишането, настъпващо първично по време на сън. Среща се по-често при мъжете, като обикновено обхваща индивиди с хабитуално (постоянно) хъркане и обезитас (затлъстяване) и се влошава с напредване на възрастта", споделя още проф. Стайков. 

Характеризира се с повтарящи се и продължаващи повече от 10 секунди прекъсвания (апнеи) или намалявания (хипопнеи) иа дихателния поток. 

СЪВЕТ

Лягайте и ставайте по едно и също време 

“Доказано е, че новородените спят около 16 часа на  денонощие, след 40 години нуждата от сън намалява — около 7-8 часа, а спед 90 г. — около 6 часа", обяснява проф. Стайков. По думите му пациентите с инсомния би трябвало да спазват .нар. хигиена на съня. „Важно е да лягат и да стават в определено време дори и през почивните дни. Например всяка вечер да са в леглото в 23 ч, сутрин в 7 ч да се събуждат и така всеки ден. По този начин мозъкът свиква, че по това време трябва да спи. Освен това спалнята е само за сън. Това не е стая, в която да работим, да гледаме телевизия и т.н. Дори часовник не трябва да има, съветва специалистът. За хората, които страдат от безсъние пък, проф. Стайков препоръчва и умерено физическо натоварване. „Следобед нека направят една разходка с по-бързо темпо в парка, за да се уморят физически. Освен това е хубаво вечерята да не е пo-късно от 20 ч. и човек да има поне 2-3 часа между храненето и лягането. Чаша топло мляко с мед преди сън сьщо може да помогне", казва още праф. Стайков.

Усещане 

Не малко хора страдат и от т.нар. синдром ua неспокойните крака. Пациентите се оплакват от неприятни усещания в краката и по-рядко в ръцете, като мравучкане, опъване, затопляне, сърбеж, болки. „Тези оплаквания се подобряват частично или напълно след движение. Появата или влошаването на симптоматиката става вечерно време, през нощта или при почивка. Това е най-честото неврологично заболяване, свързано с нарушенията на съня. 60-80% от пациентите с идиопатична форма на синдрома показват положителна фамилна анамнеза", казва проф. Стайков. 

Последствия

В зависимост от типа нарушение некачественият сън неизменно води до своите последствия върху здравословното ни състояние. „Обичайно пациентите са сънливи през деня. Не се чувстват адекватни, появяват се нарушения в концентрацията и вниманието, раздразнителност, нарушава се качеството на живот. Това след известно време води до напрегнатост, тревожност, депресивни състояния, което в комбинация с безсънието образува един затворен кръг", обяснява проф. Стайков. При хората с ОСА пък рисковете са още по-големи. „Доказано е, че в дългосрочен аспект последиците от нелекуваната сънна апнея водят до артериална хипертония, сърдечни заболявания, повишаване с 2-2,5 пъти на риска от исхемичен мозъчен инсулт, нарушаване на глюкозния толеранс", разказва още специалистът. 

Диагноза 

Специалистите по медицина на съня могат да поставят диагноза след провеждане на т.нар. полисомнографско изследване или респираторна полиграфия за хора със съмнение за ОСА 

„В нашата лаборатория за изследване на съня разполагаме с напълно съвременна апаратура. Провежда се диагностична, а при необходимост и терапевтична нощ. Осъществява се комбинирано изследване на съня, като се регистрират мозъчната активност, респективно стадиите на съня, движенията на очите, мускулната активност в подбедриците и брадата, параметри на дишането, като дихателен поток през устата и носа, торакоабдоминални дихателни усилия, кислородна сатурация, въздушен поток, сърдечна честота", споделя проф. Стайков. 

Семинар събира лекари и пациенти

Семинар, посветен на нарушенията на съня, ще събере лекари и пациенти в аулата „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда" тази събота, 17 март от 9 ч. 

Мотото на събитието е ,,Добрият сън е постижима мечта". Семинарът е първият по рода си съвместен форум на Българското дружество по неврология и новосформираното българско дружество по сомнология (което обединява най- добрите експерти в областта на нарушенията на съня). По време на събитието ше бъдат обсъдени най-честите нарушения на съня, както и заплахите, които те носят за нашето здраве и живот. В програмата е включена и интерактивна дискусия с пациенти, по време на която те могат да задават въпроси и да споделят лични мнения и впечатления със специалисти.

*Източник: в. Телеграф