Завърши второто издание на Курса за основни хирургични умения в МБАЛ „Токуда Болница София”

23-24 Юли 2011

Завърши второто издание на курса за основни хирургични умения, организиран от  екипа на отделението по Неврохирургия в МБАЛ „Токуда Болница София”. Обучението премина при огромен интерес и беше посетен от общо 40 студенти по медицина от всички курсове на по-голямата част от  медицински университети в страната.

Началникът на отделението по Неврохирургия д-р Славомир Кондов представи пред студентите какви са базовите умения, които трябва да усвоят и отговори на всички въпроси на бъдещите лекари. Д-р Кондов демонстрира са техники за връзване на хирургични възли с ръце и инструмент, техники за съединяване на тъкани и хирургичен шев, както и хирургични техники на модел „свинско краче”. Курсът беше много интензивен  и включваше както практически занимания така и от лекции с обща продължителност над 8 часа. Всеки от участниците получи книга  „Основни хирургични умения” и Сертификат за участие.

Поради високия интерес ще бъде насрочено  продължения на курса в поредица от обучения през следващата година.

 Лятно училище по Неврохирургия

18-22 Юли

Проведе се и първото лятно училище по неврохирургия, организирано от МБАЛ „Токуда Болница София”. Участваха 9 студенти от  медицинските университети   в София, Пловдив и Варна.

Обучението  беше целодневно в рамките на една седмица и включваше  разглеждане на различни клинични случаи, наблюдаване на живо на неврохирургични операции и  лекционни панели. Лекторите бяха лекари от екипа на отделението по Неврохирургия и д-р Янчева, която запозна участниците със специализирани материали, използвани в неврохирургия.

Студентите имаха възможност да се запознаят с най-съвременните техники и методи за лечение на неврохирургични заболявания – приложение на интраоперативен ултразвук, невронавигация, невроендоскопия, ендоваскуларно съвременно лечение на мозъчно съдовите заболявания /емболизации/, минимално инвазивни техники в гръбначната хирургия.

Студентите получиха сертификат за преминалото обучение. Училището ще се провежда ежегодно.

За допълнителна информация за курсовете и училището можете да пишете на – neurosurgerybg@gmail.com

 

Свързани отделения