Екипът на проф. д-р Антония Цоневска, началник на Клиника по нуклеарна медицина в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, проведе за първи път в България иновативна радионуклидна терапия с Лутеций на пациент с простатен карцином.

Благодарение на усилията на МНТ България и лечебното заведение терапията 177 Lu-PSMA вече се използва при пациенти с рак на простата за провеждане на т.н. трета линия (спасителна терапия) в случаи, при които конвенционалните терапевтични схеми (хормонална терапия и химиотерапия) са изчерпали своите възможности.

Терапията предoставя възможност за насочено и селективно лечение на тези пациенти чрез реализиране на висока радиоактивна доза лутеций в метастатичните структуриблагодарение на специфичното поглъщане в тях на маркирания простат-специфичен мембранен антиген.

Този тип лечение при пациенти със злокачествени заболяваниянавлиза все по-широко в борбата с простатния карцином. То е изключително селективно, като се натрупва и атакува точно злокачествените образувания и техните метастази и по този начин щади максимално здравите и неувредени структури на организма.

Специалистите в Клиника по нуклеарна медицина в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда са единственият екип, подготвен и прилагащ терапията. Качеството на услугата е на същото високо ниво, както в клиниките в Западна Европа, като се следи спазването на всички медицински стандарти.

Повече информация на тел. 02/ 403 4037

Свързани отделения