Гръдните операции вече не е задължително да бъдат свързани с тежко възстановяване за пациента. С помощта на робот интервенцията е значително по-лека и не са необходими големи разрези. 

За първи път в България бяха извършени гръдни операции чрез робот – компютърната система Да Винчи. Интервенциите бяха направени от екипа на доц. Цветан Минчев в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Обикновено отворените операции в гръдната хирургия се извършват с големи разрези на гръдната стена, с разширяване на ребрата, за да може хирургът да достигне до мястото, върху което трябва да работи. С новата техника това обаче се променя.

Вижте повече в репортажа за ТВ Европа:

 

доц. Цветан Минчев:
„Оперативната травма е много малка, най-същественото за оператора е, че има много добра визия върху това, което прави, гледа в 3D през камера, на голямо увеличение и има прецизни инструменти.“

С помощта само на няколко малки разреза между ребрата, с компютърната система Да Винчи се позволява по-кратък болничен престой и период за възстановяване на пациента, по-малко следоперативна болка и възможност за по-бързо преминаване към следващите етапи в лечението, ако предстоят такива.

доц. Цветан Минчев:
„При отворените операции се отваря 50 см разрез, режат се големи групи мускули на гръдната стена, за да се достигне до този процес, иначе това което се прави при отворена и при роботизирана операция е едно и също.“

Анка Божичкова е една от първите пациентки, които са оперирани с помощта на робота. Тя е благодарна най-вече за това, че методът позволява много по-бързо възстановяване от интервенцията.
"Откриха ми, че имам тумор на черния дроб, това беше преди около 2 г. Предложиха ми доц. Минчев операция по стария метод обаче мен ме беше страх тогава, отказах, може би си усложних положението. Сега съм много доволна, защото по този метод много по-бързо става възстановяването, веднага на втория ден можех да се разхождам в стаята."

Освен в гръдната хиругрия роботът Да Винчи се използва още в 3 хирургични области – урология, гинекология и коремни операции.

*Източник: ТВ Европа

 

Свързани отделения