Вече са факт и първите гръдни операции, които лекари от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда извършиха с робота Да Винчи. Робот-асистираната хирургия позволява по-голяма прецизност при изпълнение на операцията, а за пациента - по-голяма сигурност и по-бързо възстановяване.

С помощта на робота Да Винчи доц. Цветан Минчев и неговият екип извършиха първите по рода си гръдни операции. Това са единствените хирурзи, които извършват роботизирана гръдна хирургия в България и региона. Доц. Минчев и неговия колега д-р Антон Ангелов са преминали и обучителен процес за работа с робота Да Винчи в Атланта.


ДОЦ. ЦВЕТАН МИНЧЕВ НАЧАЛНИК НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ГРЪДНА ХИРУРГИЯ
“Новият колега – роботът е много глупав. Той не може сам да работи. Трябва да се управлява от човек задължително. Изключително прецизен е. Изчиства всякакви паразитни движения на ръката. Виждам през него в 3D, което ми дава много голямо удоволствие да работя с него.”
Доц. Минчев казва, че вижда от 1 см обекта, върху който работи. Нашият екип имаше възможност да проследи четвъртата поред робот-асистирана гръдна операция.
“Тя ще бъде лобектомия, една полисегментна резекция на белия дроб за тумор с нисък потенциал.” 

Пациентите се чувстват добре и се възстановяват след извършените операции, отбелязаха от болницата. Една от тях е и 78-годишната Ирина. Тя е имала карцином на белия дроб, който е открит през април. Повярвала е на лекарския екип и е оперирана преди няколко дни. Вече се приготвя да си отива у дома. 

ИРИНА МАЗГАЛОВА, 78 ГОДИНИ
 “Много добра координация между доктора и екипа, операционната също. Личат знанията на хората. Ръцете на доктора да ги целуваш. Аз мислих, че няма да се събудя, защото имам много други болести, които ме притесняваха, а и годините не са малко.” 
Ирина все още се възстановява, казва, че вече не изпитва болка.
“Имам сили. Ех, изморяваш се все пак. Трудно ти е да станеш, да се разходиш, но пък е необходимо това да правиш, за да се разгърне дроба и да започне да диша както трябва.” 

Отворените операции се извършват с големи разрези на гръдната стена. Благодарение на роботизираната хирургия сега всичко се свежда до няколко малки разреза между ребрата

ДОЦ. ЦВЕТАН МИНЧЕВ:
 “Винаги има притеснение и за първата, и за втората, и за третата. Сънувам ги тези операции и т.н. Те са си притеснителни.” 

Такива интервенции вече могат да се извършват в общо 4 хирургични области – урология, гинекология, коремна и гръдна хирургия.

* Източник: ТВ+, Новини

Свързани отделения