Първата по рода си подобна операция в България запази напълно целостта на нервните влакна на малчугана

За първи път у нас гръдни хирурзи отстраниха неврином под ключицата на 3-годишно дете. Екипът на отделението по Гръдна хирургия в Токуда Болница премахна 5-сантиметровия тумор след сложна минимално инвазивна операция. Това е първият път, когато подобно образувание се отстранява напълно безкръвно без да се засегне нервната тъкан по какъвто и да е начин. Достъпът до тумора е изключително  сложен, тъй като се намира под ключицата в богато кръвоснабдената зона на гръдния кош. Предизвикателството за хирурзите да достигнат до мястото, да изрежат и отстранят образуванието през отвор от 5 мм, завърши успешно за детето. Нервните му тъкани са напълно запазени, което предотвратява проблеми с периферната нервна система.

Невриномът е доброкачествен тумор, който се образува от клетките на нервните влакна, които започват да се делят  бързо и само за година размерът на образуванието достига 5 сантиметра”, казва д-р Цветан Минчев – началник на отделението по Гръдна хирургия в Токуда и уточнява, че в повечето случаи генезисът на тези образувания остава неизяснен.

„Отстраняването на неврином, разположен върху чифтния симпатиков ствол (трункус симпатикус), изисква особена прецизност и е много важно неговата цялост да бъде запазена, за да не се увреди периферната нервната система ”, подчертава гръдният хирург.  Д-р Минчев е категоричен, че ако не се отстрани невриномът, той ще продължи да расте и да притиска околните жизненоважни органи – сърце и бял дроб, като по този начин ще доведе до сериозни увреждания и ще забави растежа на детето. Гръдният хирург предприема видеоасистирана хирургия, при която през две малки дупчици по 5 милиметра се въвеждат тънки хирургични инструменти с камера върху тях. 5-сантиметровото образуванието е премахнато успешно и извадено през същите мини отворчета.

„Радваме се, че резултатите от изследването на тумора, показаха неговия доброкачествен характер”, радва се д-р Минчев. Детето напълно се възстановява още на следващия ден, а три дни по-късно е изписано. В момента то е добре и посещава Токуда само за контролните си прегледи вендъж на три месеца.

Свързани отделения