В навечерието на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май журналисти от БНР направиха дарение от детски книжки за Клиниката по Педиатрия в Аджибадем Сити клиник Болница Токуда

Kнижки с послания и автографи дариха на болните деца водещи и редактори в предаванията на програма "Хоризонт" – "Нещо повече" и "Каста дива". Част от книгите са от личните библиотеки на журналистите.

"Такива жестове се случват рядко и почти винаги са от частни лица", сподели началникът на Клиниката по Педиатрия д-р Калин Лисички, който лично прие дарението.

"Имаме и по-големи деца, които с удоволствие биха чели и разглеждали книжки, така че много благодаря за дарението, особено като имам предвид, че то е по случай може би най-българския празник 24 май", допълни д-р Лисички.

„Подарих книжка, която е важна за нашето семейство! В нея има една арабска поговорка, която казва, че ако 15 дни от месеца са безлунни, в другите 15 непременно ще грее Луната. Струва ми се, че очакването да изгрее луната е много важен стимул за болните деца и за техните родители да вярват, че хубавото предстои. Видях една наистина много модерна болница и се радвам, че в България имаме такива болници и толкова отдадени лекари! Истината е, че публичното говорене за проблемите на здравеопазването понякога ни отчайва, но винаги се намират хора, които гледат на работата си като на кауза. И вярвам, че каквито и да са проблемите в българското здравеопазване, те ще намерят своето решение точно защото такива хора остават и се борят“, каза Диана Янкулова, водещ на обзорното предаване "Нещо повече".

"Всеки от нас поотделно се чувства малък, но когато много на брой малки зрънца добро се съберат заедно, можем да направим живота по-хубав“, каза Росица Кавалджиева, водещ на предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм "Каста дива", цитирана от БНР.

„Надявам се приятните емоции, които нашите подаръци ще създадат на децата, да им помогнат по-бързо да се излекуват и отново да тичат навън! Да помагаш, да си съпричастен те кара ти също да се чувстваш щастлив“ сподели Адриана Киселинчева. По-важно от здравето няма! Пожелавам и на децата, и на семействата им здраве! И любов – към живота, към четенето, към Родината, към всичко“ каза Людмила Железова.

„Избрах издание с две от приказките на Валери Петров – един автор, който е белязал моето детство и с четенето на неговите книжки, и с гледането на постановки по неговите пиеси в Кукления театър. Това е един автор, който много ясно, силно и концентрирано носи светлина! Прибавих и една книжка, предназначена за деца с дислексия, съставена по специални правила, която ми е подарена от моя събеседничка - авторката Ралица Филипова. Донесох и няколко книжки от моята библиотека. Те разказват за това, че въпреки непредвидените неща, които се случват понякога - проблеми, трудности, след бурята изгрява слънце. Надеждата, според мен, е важна в тази наша инициатива. За тези деца е важно да знаят, че има надежда и че трябва да вярват, че нещата се оправят. Би било чудесно, ако това наше намерение им помогне по време на престоя им в болницата! Казват, че четенето подпомага и лечебния процес. Много се надявам това да е така“ каза Лъчезар Цветков.

 

 Снимки: БНР, Болница Токуда

Свързани отделения