Глаукомна хирургия на живо ще наблюдават и дискутират над 150 водещи офтамолози на 25 септември 2010 в Токуда

Специален гост на Втората международна среща на офталмолозите ще бъде изтъкнатият руски хирург д-р Александър Расческов

Глаукомна хирургия на живо ще наблюдават над 150 водещи очни лекари в рамките на Втората международна среща на офталмолозите, която се организира от МБАЛ „Токуда Болница София” и  ще се проведе на 25 септември /събота/ 2010 година  от 09,00 часа. В рамките на форума ще бъдат представени новостите  в консервативното и оперативно лечение на едно от най-опасните очни заболявания – глаукомата.

Акцент на симпозиума са методите за поставяне на Клапа  на Ахмед на пациенти с глаукома. Специално за това в България пристига един от водещите световни хирурзи, посветил професионалното и научното си развитие в поставянето на Клапа на Ахмед при глаукомна хирургия – д-р Александър Расческов от Русия.

„Глаукомата е сред най-честите причини за слепота в България и по света. Дължи се на нарушения в оттока на вътреочната течност. Един от успешните методи за нейното лечение е чрез поставяне на Клапа на Ахмед”, казва д-р Веселин Даскалов – началник на отделението по Офталмология в Токуда. Д-р Даскалов допълва, че функцията на клапата е автоматично да поддържа вътреочното налягане в нормални граници и по този начин да предпазва окото от хипотония.

Клапата на Ахмед е единственната клапанна система в света за регулация на вътреочното налягане. Веднъж поставена, тя контролира нормалните граници на налягане в окото за цял живот, докато при традиционната хирургия ефективността е до 5 години.

По време на симпозиума участниците чрез директно излъчване от операционната зала ще наблюдават и дискутират с хирурга операциите на трима пациенти – двама с първична и един с вторична глаукома.

Свързани отделения