На 16 март 2019 г. по повод Световния ден на съня Българското дружество по Сомнология проведе форум по Медицина на съня за лекари и пациенти в Аулата на болница Токуда.

Лектори бяха едни от най-добрите специалисти по медицина на съня у нас: проф. Иван Стайков, началник Клиника по Неврология и медицина на съня в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, проф. д-р З. Захариев, председател на Българското Дружество по Сомнология, проф. д-р Л. Хараланов, доц. д-р П. Колев, доц. д-р М. Миланова, доц. д-р К. Терзийски, д-р Ф. Алексиев, д-р Л. Грозев.

Лекциите бяха ориентирани в две сесии, в които бяха засегнати най-често срещаните проблеми със съня: безсъние, дневна сънливост, хиперсомнии, здравословни проблеми, свързани със съня, обструктивна и централна сънна апнея и свързаните с тях заболявания, както и други важни и интересни теми.

Семинарът събуди сериозен интерес и имаше висока посещаемост от над 150 специалисти и пациенти. Гостите в Аулата се включиха активно в дискусиите.

Събитието е регистрирано на сайта на Световния ден на съня.

Чрез събитията, посветени на Деня на съня, специалистите искат да информират хората, които страдат от нарушения на съня, а не знаят, както и да популяризират важни здравословни аспекти, свързани със съня и бодърстването, спомагане на превенцията и информиране за възможностите за справяне с проблемите със съня.

Медицината на съня е сравнително нов раздел на медицинската наука - съществува едва от 4-5 декади, въпреки че нарушенията на съня са сред най-честите проблеми в съвременното ежедневие. Те са причина за влошаване на качеството на живот и са рискови фактори за развитие и на сериозни болестни състояния.