В иновативната операция, водена от д-р Давидов, 5-сантиметровият камък е раздробен и изсмукан ендоскопски през 1 см отвор

Лекари от Отделението по Урология на Токуда Болница София отстраниха безкръвно огромен камък от бъбрека на пациент. Успешната операция включи лазерно и ултразвуково разбиване на камъка, а неговите части бяха изсмукани чрез миниинвазивна безкръвна операция през отвор от 1 см. Размерът на камъка е достатъчен, за да предизвика усложнения, сериозна бъбречна криза и непоносими болки, и е един от най-големите, отстранявани ендоскопски.

Пациентът е постъпва в болницата в тежко състояние със сериозни болки в единия от бъбреците. След проведените изследвания от специалистите по Образна диагностика в Токуда Болница, се установява наличието на камък с големина на топче за пинг-понг. Хирургичната операция не търпи отлагане и е извършена веднага от уролозите на японската болница, като са използвани едни от най-щадящите за пациента методи. По време на иновативната процедура, камъкът е раздробен на части с помощта на лазер и ултразвук, след което частиците са измъкнати с безкръвна едноскопска операция. Направеният разрез на отвора е само 1 см, което позволява на пациента да се възстанови изключително бързо и той е на крака и изписан от болницата само след 2 дни.

„За мащабите на образувания камък, необходимата консервативна хирургична интервенция често пъти налага разрез от порядъка на 20-30 см и дори отстраняване на 12-то ребро, за да може хирургът да получи достъп до мястото за опериране. С помощта на иновативния миниинвазивен подход при тези операции, и използването на ултразвук и лазер, камъкът може да бъде раздробен и изваден през изключително малък отвор. Това ускорява много възстановителния процес и пациентът може да си е у дома и да бъде работоспособен след много кратък период от време.”- разказа д-р Калоян Давидов, началник на отделението по Урология в Токуда Болница.

Подобен тип операции за отстраняване на камъни в бъбреците вече са превърнати в практика в Отделението по Урология на МБАЛ Токуда Болница София. То разполага с възможности за ултразвуково и лазерно лечение на бъбречно-каменна болест, и последно поколение литотриптер за екстркорпорално разбиване на камъни. Използват се изключително безкръвни ендоскопски процедури, възможно най-щадящи за пациента и позволяващи бързо възстановяване. 

Свързани отделения