Нова, уникална за България терапия предлага отделението по Урология в Токуда Болница. Т. нар. ударно-вълнова терапия или shock wave therapy има доказан ефект при лечението на хроничен простатит и синдром на хроничната болка в таза. Терапията се базира на ударни вълни, които въздействат механично като упражняват сила върху тъканите в областта на приложение. Те предизвикват микроскопични интерстициални и извънклетъчни биологични ефекти, включително тъканна регенерация. Методът практически няма никакви странични действия, лесен и безопасен е за приложение, не се налага използването на анестезия и се прилага в амбулаторни условия.

Едни от най-често срещаните урологични проблеми при мъжете в активна възраст са свързани с болки ниско в корема и в областта между тестисите и ануса, парене и болка при уриниране, болка при еякулация. Тези симптоми са сигнал за сериозен проблем, който може да ескалира, ако не бъдат взети мерки - нерядко те са белег за хронично възпалително заболяване – хроничен простатит. Заболяването е едно от най-разпространените, свързани с половата система на мъжа и се среща най-вече сред млади, сексуално активни мъже.

Хроничният простатит е постоянно повтарящо се и неотшумяващо възпаление на простатната жлеза. Обикновено засяга мъже на възраст от 20 до 50 години и може сериозно да влоши качеството на живот. Нелекуването му води до сериозни психологични и социални проблеми. 

Хроничният простатит се дели на два вида в зависимост от причинителя му. Бактериалният хроничен простатит се причинява от бактерии от групата на ентеробактериите (ешерихия коли, клебсиела, протеус и др.). Инфекцията се разпространява и може да засегне не само простатната жлеза, но и пикочния канал и каналчетата, които го свързват простатната жлеза, лимфните съдове, стената на правото черво, а по кръвен път може да доведе и до други инфекции в организма. При небактериалният простатит няма бактерии, но въпреки това има увеличени левкоцити – белег за възпалителен процес на простатната жлеза.

Причините за хроничен простатит могат да бъдат прекомерна сексуална активност или обратното - застой в простатната жлеза поради снижена полова активност, работна среда с прекомерно излагане на вибрации в тазовата област (шофьори), резки физически натоварвания, нарушения в тазовото кръвообращение, снижен имунитет и др.

Ударно-вълновата терапия е безболезнен и безкръвен метод, който доказано облекчава значително състоянието, намалява болката и повишава видимо качеството на живот на пациенти, засегнати от хроничен простатит. Процедурата се извършва амбулаторно в кабинета на уролога, няма почти никакъв риск и не се налага прием в болница. Лечебният цикъл обхваща 4-6 процедури по веднъж седмично. Процедурата трае около 10 минути.

Пациенти със съмнение за хроничен простатит или установен такъв, могат да се запишат за преглед при уролог и назначаване на терапия на тел.: 02/403 4910.

 

Свързани отделения