Честотата на различните форми на триплодна бременност варира от 1 на 8000 до 1 на 100 000 бременности

Тризнаци, заченати по естествен път, се родиха в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Бебетата - две момичета и едно момче са дошли на бял свят с минутка разлика помежду си. В 11:08 часа първо проплаква момченцето Владимир с тегло 1550 грама, след това в 11:09 часа се ражда Катлея с тегло 1830 грама и накрая Владлейна, която тежи 1810 грама.

„Това е изключително рядко събитие, тъй като триплодната бременност е настъпила спонтанно, без използване на методите на асистирана репродукция, а тризнаците са разнояйчни, всяко със своя собствена плацента и околоплоден мехур. Щастливи сме, че бременността и оперативното раждане преминаха гладко“, заяви доц. Сузана Нашар, началник на направление „Акушерство“ в Клиниката по акушерство и гинекология и проследяващ лекар на пациентката.

Плановото цезарово сечение е осъществено в 33 гестационна седмица от медицински екип, съставен от акушер-гинеколозите доц. Сузана Нашар, доц. Мария Атанасова, д-р Джемиле Хисар, неонатолозите д-р Вяра Константинова, д-р Яна Станоева, д-р Яна Христонева, акушерка Хайриет Сали, ст. мед. сестра Елена Борисова, анестезиолог проф. Николай Младенов и анестезиологична сестра Ивалина Миткова.

Майката, 33-годишната Стоянка от град Силистра, се възстановява бързо след оперативното раждане и се чувства добре. Бебетата остават в интензивния неонатологичен сектор за един месец, където са под високоспециализираните грижи, терапия и наблюдение на екипа от неонатолози. Тризнаците преминават през адаптационните проблеми, характерни за всички преждевременно родени деца, но вече са в стабилно състояние и са изписани. Сега цялото семейство е у дома, където бебетата ще продължат своята адаптация в домашни условия.

Изненада, шок и щастие. С тези три думи Стоянка описва момента, когато със съпруга ѝ  научават, че очакват три бебета. В началото, наред с радостта, настъпва и известно безпокойство в семейството, тъй като чуват препоръки за редукция на броя бебета.

„Тъкмо бяхме чули три сърчица и не искахме да се стига до редукция, затова потърсихме още мнения. Така се запознахме с доц. Нашар. След прегледа и разговора с нея и на двамата ни олекна, тъй като редукцията беше отхвърлена и допусната като вариант само в случай че има проблем. Така си тръгнахме спокойни и обнадеждени с мисълта, че ще си имаме три дечица“, разказа Стоянка.

Бременността ѝ протича без усложнения, под активното наблюдение и специализирани медицински грижи в Клиниката по акушерство и гинекология. „Самото раждане за мен мина много бързо, за три минути имах три бебета. Когато ги видях и чух, че изплакаха, се отпуснах напълно на операционната маса“, сподели Стоянка. Щастливото семейство благодари на медицинския екип за професионализма, грижите и вниманието.

Раждането на тризнаци от естествено настъпила бременност е изключително рядко. Честотата на различните форми на триплодна бременност варира от 1 на 8000 до 1 на 100 000 бременности.