Основни правила за контрол и превенция на диабета са: да се храним здравословно, да се движим редовно, да измерваме нивата на кръвната захар


Екипът на Клиниката по Ендокринология и Нефрология в Токуда Болница СофияТокуда Болница се присъединява към честването на Световния ден за борба с диабета - 14 ноември с информационни материали и препоръки към пациентите.

За последните 30 г. честотата на захарния диабет тип 2 в световен мащаб е нарастнала с над 60 %, като за съжаление, тенденциите са валидни и за България. Диагностицираните случаи на захарен диабет у нас към 2010 г. е  над 400,000 (средна честота 8,3%, главно тип 2 захарен диабет). Рисковите фактори включват наднормено тегло, наследствена предразположеност, повишено стойности на мастите в кръвта (дислипопротеинемия) и нарушен глюкозен толеранс, наличие на сърдечно-съдово заболяване или повишено артериално налягане, синдром на поликистозните яйчници.

Диабетът има големи честоти на усложненията. При лица с предиабет и диабет рискът от сърдечно-съдови заболявания и смъртност е неколкократно по-висок в сравнение с лицата без нарушения в глюкозния толеранс. По данни на Diabetes Prevention Program - DPP (САЩ) 7,9% от лицата с нарушен глюкозен толеранс и 12,6% от тези с новоткрит захарен диабет -тип 2 имат диабетна ретинопатия. 

Много е важно лицата с рискови фактори, предразположеност и предиабет да се изследват поне веднъж годишно, да спазват здравословен хранителен режим и да се движат редовно.

Повече информация за отбелязването на Световния ден на диабета по света можете да разгледате тук: http://www.idf.org/ 

     

Свързани отделения