Печелившите от кампанията бяха изтеглени на връх Благовещение

Неонатологичното отдление на Токуда Болница дари три пълни пакета с ултразвукови изследвания за новородени за 10-годишнина на благотворителната кампания "Повече българчета за България" на предаването "Тройка на разсъмване" на радио Витоша. Д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология, беше на живо в студиото на предаването, където получи грамота за принос към кампанията. 

Известната благотоворителна инициатива на радио Витоша тази година навършва юбилейните 10 години. За това време много двойки с репродуктивни проблеми получиха шанс за собствено дете. Средствата, набрани от кампанията всяка година, се използват за инвитро процедури и изследвания, свързани с репродуктивното здраве, включително донорски програми, инсеминации, медикаменти, специфични изследвания. 

Кампанията постепенно се разширява и вече включва дарения и средства за апаратура за недоносени деца, фетална морфология, проследяване на бременност, раждане и неонатологични грижи за бебето за вече бременни майки и млади родители. 

Токуда Болница София се включи тази година с дарение на три пакета неонатологични ултразвукови изследвания, които включват:

- ултразвуково изследване на тазобедрените стави за отхвърляне на вродена или предизвикана дисплазия на тазобедрената става при новородените; 

- трансфонтанелна ехография на мозъчните структури;

- абдоминална ехография на коремни органи; 

- програма за скрининг на  вродената глухота и нарушения в слуха чрез ултразвуково изследване.

В Токуда Болница е разработена цялостна програма за скрининг на новородените деца, включително допълнителни програми в полза на родителите:

  • Провеждане на специализирана консултация на здрави новородени до 1 г. възраст
  • Програма за обучение на бъдещи майки "Грижа за бебето"
  • Прием на новородени без отделяне от майката

Усилията на екипа са насочени към максимално щадене на новородените деца през първите дни от живота им и провеждане на интензивна терапия, която до осигури на децата и родителите им високо качество на живот. 

Скрининговите изследвания на новородени са изключително важни за ранното откриване на проблеми в развитието на детето, на първо място с цел поставяне на навременна и точна диагноза. Трансфонтанелната ехография е част от специално разработена цялостна програма за скрининг на новородени, в рамките на която се правят редица изследвания на тазобедрени стави, слух, коремни органи с цел да се добие ясна представа за здравословното състояние на детето максимално бързо след раждането.

Скринингът на централна нервна система дава възможност да се установи потенциален риск от сериозно заболяване и да се вземат необходимите мерки за предотвратяването му.Ето защо се препоръчва ехографията на централна нервна система да стане рутинно изследване при новородените и да се използва като основен скринингов метод.

Съществено предимство е възможността медицинското оборудване за провеждане на изследването да бъде пренесено на място до леглото на новородени в критично състояние с цел прецизна диагностика.

Свързани отделения