Събитието, което се организира с помощта на Федерация Български пациентски форум, е безплатно за посещение от пациенти, лекари и хора с интереси в Медицината на съня

Свободни лекции и дискусии по случай Световния ден на съня, който тази година се отбелязва на 18 март, организира Токуда Болница София и Клиниката по Неврология и Медицина на съня. Конференцията се осъществява с помощта на Федерация Български пациентски форум и Clinica.BG и включва най-интересните теми от Медицината на съня, които ще бъдат обсъдени от лекари, пациенти и експерти в тази област. Събитието ще се проведе в Аулата на Токуда Болница София, на 18 март от 16:00 часа.    

Сънят е изключително важен за общото здраве и качество на живот, а нарушенията на съня са все по-често явление в съвременния свят – около 40% от населението на света страда от някакъв вид нарушение на съня. Едно от най-честите нарушения е свързано със спиране на дишането по време на сън - т.нар. обструктивна сънна апнея. Освен, че влошава качеството на живот, дихателните нарушения по време на сън не са никак безобидни и водят до повишен риск от развитие на сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, диабет, метаболитни нарушения и други съпътстващи заболявания. Пациентите с такива оплаквания често страдат от лесна умора, дневна сънливост, намалена работоспособност, заспиване по време на различни активности през деня, включително при шофиране. Други често срещани групи нарушения включват инсомниите, двигателните нарушения по време на сън, парасомниите и циркадните нарушения. Техните особености, диагностика и лечение ще бъдат обсъдени в детайли на семинара, а пациентите ще имат възможност да зададат своите специфични въпроси към експертите на форума. Лектори на събитието ще бъдат проф. д-р Иван Стайков, началник на Клиниката по Неврология и Медицина на съня в Токуда Болница София, д-р Анелия Симеонова, д-р Николай Михнев и д-р Нейко Нейков от същата клиника, както и д-р Петър Чипев от ВМА.

Желаещите да присъстват и участват могат да заповядат на 18 март от 16:00 часа в Аулата на Токуда Болница София на 9 етаж. Желателно е присъствието да бъде заявено на тел. 02/403 4000.