Токуда Болница и Клиниката по Неврология подкрепят инициативата на Световната асоциация по медицина на съня (WASM) 


„Спокоен сън, лесно дишане, здраво тяло” – това е мотото на тазгодишния Световен ден на съня, който се отбелязва за седма поредна година. Целта на този своеобразен празник на съня е популяризиране на важни здравословни аспекти, свързани със съня и бодърстването, спомагане на превенцията и информиране за начините за справяне с нарушенията на съня. Отбелязва се в петъка преди пролетното равноденствие, затова всяка година датата е различна. 

Медицината на съня е сравнително пренебрегван раздел на медицинската наука, въпреки че разстройствата на съня са едни от най-честите проблеми в съврменното ежедневие на хората. Те нарушават качеството на живот и са предпоставка за развитие на сериозни болестни състояния. Познати са над 80 вида нарушения на съня като най-често срещани са диссомниите, включващи заболявания като обструктивна сънна апнея, синдром на неспокойните крака, психофизиологична инсомния, нарколепсия и др.  

В съвременната медицина по-голямата част от нарушенията на съня са предотвратими и лечими състояния, но въпреки това статистиката показва, че по-малко от една трета от засегнатите търсят лекарска помощ. По данни на Световната асоциация по медицина на съня, близо 45% от населението по света страда от нарушения на съня, което означава глобален епидемичен проблем, застрашаващ здравето и качеството на живот във всички общества.

Целта на тазгодишната световна кампания е да се информира обществото за основните контролируеми фактори, от които зависи качеството на съня и които способстват за ограничаване на умората и дневната сънливост.

Спокойният възстановяващ сън е един от стълбовете на здравето. Трите основни елемента на добрия сън са:

1. Продължителност – той трябва да е достатъчно дълъг за спящия, за да му осигури отпочиване и възможност за бдителност и бодърстване на следващия ден.

2. Непрекъснатост – периодите на сън трябва да са непрекъснати без накъсване.

3. Дълбочина – сънят трябва да бъде достатъчно дълбок, за да бъде възстановяващ.

Лекото дишане е ценна предпоставка за добър сън, а липсата му е сигнал за развитие на обструктивна сънна апнея, свързана с редица други здравословни проблеми като високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт и диабет. Рискови фактори, които могат да бъдат контролирани са наднорменото тегло, често възпалените сливици при децата, които могат да са причина за трудно дишане, както и честата употреба на приспивателни (успокоителни) и кодеин-съдържащите болкоуспокояващи, които потискат активността на респираторните центрове.

Здравото тяло предразполага към добър сън. Съблюдаване на здравословното състояние с профилактични прегледи и избявгане на нездравословни навици като тютюнопушене, алкохол и вреден хранителен режим, способстват за повишаване качеството на съня.

Клиниката по Неврология и Mедицина на съня в Токуда Болница София е едно от малкото места в страната, където се предлага диагностициране и лечение на нарушенията на съня. Тя е оборудвана с лаборатория за изследване на съня, където се правят полисомнографски записи, респираторна полиграфия по време на сън, скрининг за обструктивна сънна апнея, прилагат се терапии със специални апарати, режим на съня и медикамeнтознo лечениe.

Повече информация за симптомите, диагностиката и терапиите на някои от най-честите нарушения на съня, както и съвети какво можете да направите при тези проблеми, можете да прочетете тук.