Лекарите от Клиниката по Неврология и медицина на съня ще водят международен семинар на пулмолози от България, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Сърбия и Македония, на тема нарушение на съня и бодърстването - полиграфска диагностика при централна и обструктивна сънна апнея

Специалистите по медицина на съня проф. д-р Иван Стайков, д-р Анелия Симеонова, д-р Николай Михнев и д-р Нейко Нейков са избрани от фирма Philips за провеждане на международното обучение за нарушения на съня.

Обучителният семинар ще се проведе в аулата на Болница Токуда на 6 и 7 декември.

“В курса ще обучим около 15 лекари, основно пулмолози. Семинарът ще има теоретическа и практическа част.”, каза проф. Стайков. “Обструктивната сънна апнея е сериозен медицински проблем и официално е доказан рисков фактор за мозъчен инсулт и сърдечносъдови заболявания”, допълни специалистът. “Да бъдем избрани за обучители в това международно събитие е голямо признание за Лабораторията по Медицина на съня към Клиниката по Неврология на Болница Токуда. Ние сме един от най-големите центрове за диагностика и лечение на всички заболявания, свързани с нарушение на съня и бодърстването, които според последната международна класификация се разделят в 7 големи групи и наброяват над 60 вида. В нашата лаборатория се извършва прецизна и детайлна диагностика и ръчно скориране на полисомнографските и полиграфски записите, както и ръчно титриране на налягането при лечение със CiPAP или BiPAP апарати. Това е златен стандарт в сомнологията”, допълни проф. Стайков.

Обструктивната сънна апнея е най-честото нарушение на дишането, което настъпва по време на сън. Характеризира се с повтарящи се и продължаващи прекъсвания (апнеи) или намалявания (хипопнеи) на дихателния поток по време на сън. За обструктивна сънна апнея може да се говори при над 5 прекъсвания на дихателния поток по време на сън в рамките на 1 час. Най-честите симптоми при пациенти с дихателни нарушения по време на сън са  хъркане, спиране на дишането по време на сън, фрагментиран и неотморяващ сън, прекомерна дневна сънливост, нарушение в концентрацията и вниманието. Среща се по-често при мъже с наднормено тегло, болни с преживян мозъчен инсулт и кардиологични проблеми-артериална хипертония и сърдечна недостатъчност, както и хронични белодробни страдания.

Лабораторията по медицина на съня е разкрита през 2009 година към Клиниката по Неврология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Разполага със специално оборудвани самостоятелни стаи, под непрекъснат видеоконтрол със самостоятелен санитарен възел. Лабораторията е обзаведена с най-модерното оборудване – респираторен полиграф, полисомнограф, СРАР апарат, ВРАР апарат, апартура за скриниг при предполагаеми дихателни нарушения по време на сън в амбулаторни и стационарни  условия. Лабораторията разполага със специално обучен, висококвалицифиран персонал от лекари и сестри в областта на нарушенията на съня и бодърстването, повечето от които специализирали в известни европейски лаборатории за диагностика и лечение на нарушенията на съня.

Ежегодно през март, по повод Световния ден на съня, Българското дружество по Сомнология провежда форум по Медицина на съня за лекари и пациенти в аулата на болница Токуда. Лектори са едни от най-добрите специалисти по медицина на съня у нас. Пред 2019-та семинарът бе посетен от над 150 специалисти и пациенти, които се включиха активно в дискусиите. На световния конгрес по нарушение на съня т. г. във Ванкувър, Канада организацията на тези прояви получи специално почетно споменаване.