Модерната болница се присъедини към малкото лечебни заведения у нас, в които се прилага авангардното лечение 

Шестима пациенти на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда получиха лечение с модерна безкръвна интервенция за аортно протезиране и ще имат възможността да водят нормален начин на живот след сериозни стеснения на аортата. Сърдечносъдовата процедура се прилага само в няколко болници в България и представлява минималноинвазивно животоспасяващо лечение за пациенти с висок риск при провеждане на отворена сърдечна хирургия.  

Екипите на Клиниките по Кардиология и Кардиохирургия, заедно с техните колеги анестезиолози работиха заедно за осъществяване на интервенциите. Те преминаха предварително обучение, а консултант на първите процедури в Болница Токуда беше известният интервенционален кардиолог с голям опит в областта на транскатетърната смяна на клапи – д-р Хаим Даненберг от Университетския медицински център Хадаса в Израел. Пациентите се чувстват добре след интервенциите и се възстановяват изключително бързо.

Транскатетърната (перкутанна) смяна на аортна клапа (TAVI) представлява минималноинвазивна интервенция, при която през артерията на бедрото се достига с катетър до сърцето и там се разгъва и се поставя клапната протеза на мястото на увредената. Клапата е проектирана така, че да достигне и да бъде фиксирана с максимална прецизност на своето място. 

Процедурата има множество предимства пред отворената хирургия при показаните пациенти. Обикновено това са възрастни хора (над 75 г.) със съпътстващи белодрбни или бъбречни заболявания, сърдечна недостатъчност и др. При този метод не се използва обща анестезия и интубиране. Възстановяването е много по-бързо от отворена хирургия и пациентите могат скоро да се върнат към нормалния си начин на живот. Сведени са до минимум рисковете както по време на операцията, която не изисква спиране на сърцето, така и следоперативния риск от инфекции. Няма нужда и от доживотно приемане на противосъсирващи медикакаменти (антикоагуланти). Проучванията сочат, че методът има по-добра ефективност и сигурност и в дългосрочен план, а индикациите за използването му постепенно се разширяват и при пациенти с по-нисък риск.

„Въвеждаме рутинно в практиката си транскатетърната смяна на аортна клапа. С този вече доказано ефективен метод допълваме нашия капацитет за интервенционално лечение в пълен обем на сърдечносъдовите заболявания. Благодаря на колегите кардиохирурзи, с които заедно работим за това пациентите да получат най-добрите възможности за лечение.“, разказа д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по Кардиология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Интервенционалната смяна на аортна клапа се финансира от здравната каса след одобрение за показани за този вид лечение пациенти. У нас такива са над 100 души всяка година и те нямат алтернативата за отворена кардиохирургична операция.

Свързани отделения