Черен дроб, сърце и бъбреци бяха присадени след като близките на жена в клинична смърт дариха органите и в японската болница

Четирима души, сред които 14-годишно момче, получиха възможност да живеят, благодарение на екип от Реанимацията на Токуда, заедно с хирурзи от още три болници. Жената постъпва в японската болница в петък след тежък инсулт. След установяване на настъпилата мозъчна смърт, д-р Георги Симеонов, началник на отделението по Анестезиология и Интензивно лечение в Токуда разговаря с роднините на пациентката.

„Дори в тази тежка ситуация, роднините на моята пациентка бяха в състояние да разберат, че тя може да спаси няколко живота, за което съм им безкрайно признателен” – каза д-р Симеонов.

Тъй като жената няма придружаващи заболявания, органите са в много добро състояние и подходящи за трансплантиране. Веднага, след като получават съгласието на роднините и Агенцията по Трансплантации, екипът на Отделението по Анестезиология и Интензивно лечение в Токуда Болница подготвя пациентката за първата екплантация на органи в японската болница. Хирурзи от още три болници – Св. Екатерина, Александровска болница и Военномедицинска академия, работят заедно с колегите си от Токуда, за експлантирането и транспортирането на органите.

14-годишен ученик получи възможност за нов живот, след като черният дроб на починалата пациентка му бе успешно трансплантиран във ВМА. Момчето имаше последен стадий на цироза с множество вродени аномалии. След 6-часова операция, то е вече добре с новия орган и дори диша самостоятелно. Сърцето на жената бе присадено на мъж с тежък сърдечен порок и множество преминали операции в Университетска болница „Св. Екатерина”. Двама пациенти в „Александровска болница” пък получиха възможността да живеят нормално след години хемодиализа благодарение на присадените им бъбреци.