Събитието се организира под егидата на Българското дружество по неврология и Българското дружество по сомнология

Лекции и дискусии относно здравето на съня за невролози, специалисти по вътрешни болести и общопрактикуващи лекари, както и дискусионни срещи с пациенти са част от програмата на свободен семинар по случай Световния ден на съня, който ще се проведе в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Събитието, озаглавено "Добрият сън е постижима мечта", ще се състои на 17 март 2018 г. под егидата на Българското дружество по неврология и Българското дружество по сомнология. Желаещите да посетят семинара, могат да заповядат в Аулата на Болница Токуда на 9 етаж на 17 март от 09:00 часа. Входът за всички участници е свободен.

Лекциите са ориентирани в две сесии: Нарушения на съня – първа и втора част, в които ще бъдат засегнати най-често срещаните проблеми със съня: Обструктивна сънна апнея и свързаните с нея заболявания, Безсъние, Синдром на неспокойните крака, Рем-свързани парасомнии и др. Лектори ще бъдат опитни специалисти по медицина на съня: проф. Иван Стайков (началник Клиника по неврология и медицина на съня в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда), д-р Анелия Симеонова, проф. Л. Хараланов, доц. К. Терзийски, доц. П. Колев. д-р П. Чипев.

Пациентите, страдащи от нарушения на съня или техни близки, са добре дошли на събитието. Те ще имат възможността да зададат своите въпроси в две отделни дискусии, предназначени специално за тях, и да получат консултация от специалисти по медицина на съня.

Специално участие в семинара ще вземе проф. Николай Цанков, който ще изнесе лекция на тема: „Един лекар в Антарктида“ за поредното негово участие в българската научна мисия на Южния полюс.

Целта на Световния ден на съня е популяризиране на важни здравословни аспекти, свързани със съня и бодърстването, спомагане на превенцията и информиране за възможностите за справяне с проблемите със съня. Отбелязва се в петъка преди пролетното равноденствие – тази година датата е 16 март. Медицината на съня е сравнително непопулярен раздел на медицинската наука, въпреки че нарушенията на съня са сред най-честите проблеми в съвременното ежедневие. Те са причина за влошаване на качеството на живот и са рискови фактори за развитие и на сериозни болестни състояния.

Програмата на семинара можете да разгледате тук: