България вече може да се похвали с първата операция на пациент със сколиотично заболяване, извършена с един от най-съвременните подходи за индивидуално подготвени импланти – UniD Adaptive Spine Intelligence (ASi). Революционната система позволява с достъп до мащабни клинични данни и изкуствен интелект да се извърши най-прецизно индивидуално предоперативно планиране на хирургичното лечение, което осигурява извивките на имплантите, определящи позицията на гръбначния стълб, да бъдат строго персонализирани. В резултат, операцията се характеризира с най-висока прецизност и предвидимост, а окончателните резултатите за пациентите са изключително добри.

Хирургичното лечение беше извършено през август тази година от проф. д-р Васил Яблански и екип от хирурзи на Клиника по ортопедия и травматология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда – доц. д-р А. Иванов, д-р Е. Влаев и д-р С. Балев и операционни сестри Д. Буковска, Л. Ананиева и В. Палчева.

UNiD Adaptive Spine Intelligence (ASi) представляват предварително изработени ригидни родове (твърди стикове), произведени за конкретния пациент, на базата компютърно планиране. След извършване на необходимите за всеки конкретен пациент образни изследвания, се изработва детайлен и индивидуален план за хирургична корекция на гръбначното изкривяване. Процесът изисква непрекъснат обмен на данни и информация между хирурзи и изработващия родовете екип, с цел осигуряване на максимално възможна корекция на гръбначното изкривяване, без да се жертва балансът на гръбначния стълб. След установяване на оптималните за всеки пациент параметри и готов хирургичен план се пристъпва към изработване на персонализираните родове, които ще се използват по време на хирургичното лечение. Спинална хирургия с изработените индивидуални импланти осигурява на хирурзите и пациентите коректно прогнозиране на резултата от очакваната хирургична интервенция.

Иновативната система осигурява индивидуален сагитален баланс на гръбначния стълб при всеки пациент, намален риск от счупване на имплантираните родове, коригиране на гръбначната деформация при намалена такава от страна на използвания род, намаляване на риска от последващи ревизионни хирургични интервенции, който се налагат поради гранични сегментни гръбначни патологии, извън обхванатите от инструментацията гръбначни нива или счупване на имплантиран род.

Постигането на хармонична корекция, правилна вертикална сагитална ос, лумбална лордоза и тазова инклинация са ключови зони и параметри, за постигане на успешна гръбначна хирургична интервенция, коригиране на гръбначното изкривяване и подобрение състоянието на пациента.

Визуализации на клиничния случай на хирургичното лечение на гръбначно изкривяване, извършено с UniD Adaprive Spine Intelligence (ASi), Клиника по ортопедия и травматология, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда (август 2024) - във фотогалерия.