Важно е хората да са запознати с работата на специалиста по репродуктивна медицина и да го посетят навреме, разказва началникът на Аджибадем Сити Клиник Център за асистирана репродукция д-р Мефтуне Шефкетова *

Според съвременни международни проучвания, около 9% от мъжете и около 11% от жените в репродуктивна възраст (15-44 години) имат някакъв репродуктивен проблем. Резултатът е, че между 12 и 15% от двойките не успяват да заченат дете след едногодишни опити. Причините за ненастъпването на бременност от гледна точка на семейството са разпределени по равно – в 1/3 от случаите става дума за мъжки фактор, при 1/3 – за женски, и при 1/3 – за комбинация от причини и при двамата партньори.

През изминалата година у нас са извършени около 10 хиляди асистирани репродукции, за да постигнат двойките мечтата си за бебе. Средно около 5% процента от са довели до мечтания от партньорите резултат - да прегърнат своята рожба.

Кога се провежда първият профилактичен преглед, свързан с репродуктивното здраве?

Счита се, че най-добрата възраст за репродукция при жената е до 35-годишната ѝ възраст. Съвременният начин на живот обаче не изключва случаите, в които до тази възраст жената не е срещнала мъжа в живота си или по други причини не е избрала да има деца. При това положение е препоръчително да посети специалист по репродуктивна медицина, за да провери оварилния запас (яйчниковия резерв). Много от момичетата са спокойни, тъй като стриктно посещават своя гинеколог за годишен профилактичен преглед. Повечето от специалистите по акушерство и гинекология обаче не следят конкретно за тези показатели. Функцията на ежегодната профилактика е да се следят рисковете от различни възпалителни и най-вече онкологични заболявания на женската репродуктивна система. Затова е добре жената да потърси тесен специалист за да провери своя яйчников резерв.

При мъжете няма фиксирана възраст за профилактика на репродуктивните функции.

Често се говори за репродуктивното здраве на жените, по-рядко във фокуса попадат мъжете. Това оправдано ли е?

Не съвсем. Международните данни сочат, че причините да не се стигне до бременност в една двойка са по равно разпределени между жените и мъжете. Затова и винаги препоръчваме, ако в рамките на една година при семейства под 35 год., и в рамките на 6 месеца при двойки над 35г. не се постигне бременност, да се изследват и двамата партньори. В много от случаите мъжете имат някаква патология, която няма симптоми, но се отразява на качеството на сперматозоидите.  В момента медицината не препоръчва на мъжете да си правят профилактично спермограми след определена възраст. Добре е обаче да се напомня, че както при жените, така и при мъжете напредването на възрастта влияе върху репродуктивните способности. Генетичният материал се влошава както в яйцеклетката, така и в сперматозоида. Разликата е, че ние, жените, се раждаме с определен брой яйцеклетки, които се изчерпват в течение на живота ни. Докато сперматозоидите се образуват на всеки три месеца. Възрастовият ефект върху качеството им е факт, но не е толкова ясно изразен като при жените.

Какво представлява установяването на яйчников резерв?

Първата стъпка е ехографския оглед на яйчниците. Опитният специалист по репродукктивна медицина вижда антрални фоликули и общо състояние на яйчника. Ако ехографският образ не е добър, специалистът назначава хормонални изследвания, които да дадат допълнителна информация.

Има ли симптоми, по които една жена да се ориентира относно репродуктивното си здраве?

Има, но за съжаление те се проявяват твърде късно, обикновено когато вече не можем да помогнем. Такива са нередовният цикъл, горещи вълни, кървене между циклите, оскъдна менструация.

Кога обичайно настъпва изчерпването на яйчниковия резерв и колко често това изчерпване настъпва преждевременно?

Нормалният климактериум настъпва след 44-45 години. Ранната менопауза засяга около 1 на 100 жени, но през последните години се появяват научни търсения в тази посока, тъй като има осезаема тенденция за зачестяване на тези случаи. Работата ни в звената по репродуктивна медицина води много жени в по-ранна възраст – около 36 до 38 год. – които вече са с притеснителни стойности на FSH и антимюлеровия хормон – показатели, по които се ориентираме за състоянието на яйчниците. Крайни изключения са момичета под 30-годишна възраст, при които изчерпването на резерва обикновено е следствие от друго сериозно заболяване. Трудностите при репродукцията на жени в такъв етап е, че яйцеклетките не само намаляват броя си, но влошават и качеството си.

Какво може да направи една жена, ако на 35год. все още не е готова да създаде семейство, а профилактичният преглед покаже, че трябва да вземе мерки?

Вариантите зависят от конкретната ситуация. Най-ефективно би било да пристъпи към активна репродукция, но това все пак е решение, което е свързано и с много странични фактори. Ако има партньор, или няма, но желае да ползва донорски сперматозоиди, може да се пристъпи към инсеминация или ин витро, в зависимост от състоянието на яйчниците. Ако жената е в етап на живота, в който не може да планира непосредствена бременност и майчинство, тогава би могла да замрази яйцеклетки.

Идват ли навреме двойките с репродуктивни проблеми?
Все по-често двойките, които имат притеснения, се обръщат към специалисти по репродуктивна медицина. И все пак трябва да се каже, че ин витро процедурата не е панацея, и има своите граници. Случва се да се срещнем и с двойки, които имат дълги години неуспешни опити за естествено забременяване, преди да ни потърсят. Добре е да се знае, че както всеки друг здравословен проблем, и репродуктивният намира своето решение по-бързо и ефективно, колкото по-рано се установи.

Важно е и да се намери точният специалист. Много жени предпочитат да споделят тревогите си със своя доверен акушер-гинеколог. Това обаче невинаги е достатъчно, защото репродуктивната медицина се развива с бързи темпове и наложи тясна специализация в тази посока. През последните години се появи дори понятието „репродуктивен хирург“. Разликата е в подхода. Колегите, които се занимават насочено с гинекологични заболявания имат различни клинични приоритети – да открият дадена патология в най-ранен етап, да извършат операция с най-сигурен клиничен резултат, да бъде по възможност най-краткотрайна. Тези приоритети невинаги съвпадат с факторите, на които би обърнал внимание един хирург, чиято водеща цел е пациентка да може да забременее и да износи бебе.

------------

*Интервю за 24chasa.bg

 

Свързани отделения