Минималноинвазивната операция осигурява много бързо възстановяване и дефинитивно излекуване при вродена хидронефроза

За първи път в България бе извършена минималноинвазивна лапароскопска хирургия за пластика на бъбречното легенче на 5-годишно момченце с вродена хидронефроза. Операцията извърши доц. д-р Калоян Давидов и неговия екип в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Пациентът се възстановява изключително бързо след намесата на лекарите.

5-годишното дете постъпва за лечение с периодични болки в корема от години с неустановен до този момент произход. След насочване от педиатрите в Болница Токуда, уролозите веднага диагностицират малкия пациент, който страда от вродена хидронефроза – задържане на урина в бъбрека, поради стеснение на пътя на отвеждане на урината от бъбречното легенче към пикочопроводите. Класическият подход за лечение при това заболяване е отворена пластика на легенчето. Възстановяването обаче е много трудно и тежко, тъй като необходимият достъп за хирургията изисква голям разрез. Най-ефективният алтернативен метод за лечение е по лапароскопски път през няколко малки дупчици в корема. Операцията изисква високо ниво хирургични умения, като в България това е първият случай, в който се извършва на дете. Практически представлява изрязване на стеснението на изхода на бъбречното легенче и пластика, която осигурява проходимост, за да не се задържа урината в бъбрека. Въпреки, че не се извършва често, този вид операция, има над 90% успеваемост и води до дефинитивно излекуване на заболяването.

„Нашият стремеж е да предложим възможно най-щадящите хирургични техники и работим усилено в тази посока, особено когато става въпрос за деца. Младият господин се възстановява бързо и очакваме за Коледа да си е у дома.“, разаказа доц. Калоян Давидов, началник на отделението по Урология.

Оставена без лечение, хидронефрозата може да доведе до пълна атрофия и нефункциониране на засегнатия бъбрек. Вродената хидронефрзоза най-често се развива още в ембрионалното развитие – дължи се на смущение при развитието на бъбрека или анатомични особености като кръвоносни съдове, които притискат уретера, високо разположен уретер или стеснение на пътя на урината.

Извършената операция е естествено развитие на лапароскопската урологична хирургия при деца, която се практикува успешно от отделението по Урология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. През тази година екипът на доц. Давидов извърши лапароскопски и няколко операции при крипторхизъм и киста на урахуса на малки дечица. Хирурзите разполагат с необходимите лапароскопски инструменти и консуматитви, както и с качествена подкрепа от анестезиологичните екипи за извършване на щадящите високоспециализирани операции.

Свързани отделения