Когато човек се отказва от операция, той самият нарушава своя естествен ритъм на живот, каза началникът на Клиниката по анистезиология и интензивно лечение в "Токуда" проф. Николай Младенов. С годините ние си носим различните придружаващи заболявания и когато се вземе решението за операция можи да е късно заради натрупалите се фактори.

Когато човек е под упойка в него се потиска агресивната природа. Мозъкът представлява една своеобразна електрическа система. Медикаментите блокират определени зони и по този начин се постига функционална обратимост на процесите в човешкия организъм.

По време на упойката анестезиолозите поддържат дишането на пациента, кръвообращението, блокирането на мускулатурата, за да може разрезите да не бъдат болезнени. Всяко отклонение, което настъпи по време на операцията, се компенсира, така че пациентът да бъде във физиологичните си параметри.

Има различни вегетативни прояви след анестезия. Възможно е да се появи гадене, повръщане. Това са неща, които добрият анестезиолог с адекватните следоперативни грижи би свел до минимум.

* Източник: БНТ, "Денят започва с Георги Любенов"