Разширени вени и хронична венозна болест беше коментираната тема в "Здравния час" на Радио Благоевград от проф. д-р Милена Станева - началник на Клиниката по ангиология в Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда.

"Хроничната венозна болест е твърде разпространено заболяване, като  характерно за него е, че обхваща населението над 40-годишна възраст и има 6 етапа в своето развити. Първият е най-лек и започва от ранна възраст, характеризира с тежест и напрежение в долните крайници. Във втория стадий се появяват  разширени вени, а с напредване на процеса се стига до много разширените вени, които се наблюдават при по-възрастните хора, те са с дебелина 2-3 см диаметър на стената. При най-тежкия стадии се появяват рани, които са около глезена." – каза  проф. Станева.  Тя препоръча при появата на тежест, напрежение и болки в краката - особено вечер, е добре да потърси консултация със съдов специалист – ангиолозите и съдовите хирурзи. Когато се появят малки разширени вени е сигнал, че трябва да се започне профилактика и да се потърси специализирана медицинска помощ.

Чуйте звуковия файл тук:

Рисковите фактори  са фамилната обремененост- около 60 процента от пациентите имат родственици с разширени вени, както и застоялия начин на живот. В този смисъл има и рискови професии, каквито са лекарите, учителите, фризьорите IТ-специалистите, администраторите, които по цял ден са на бюро. Друг рисков фактор при жените са хормоналните терапии, контрацепцията, както и наднорменото тегло и тютюнопушенето. 

Лечението при по-леките случаи е консервативно, което включва промяна на  начина на живот, повече движение. Проф. Станева препоръча и упражнения пети-пръсти-пети-пръсти, или в седнало положение да се натискат педали, като по този начин се раздвижва мускулатурата на подбедрицата, за да може кръвта да се върне към сърцето. При по-разширените вени, когато са около 3-4 мм в диаметър, се препоръчва склеротерапия. Над 5-6 мм се препоръчва или склеротерапия, или някои от другите методи, които са т.нар. безкръвни. Оперативните методи се препоръчват при по-тежки случаи. Проф. Станева увери, че има много български лекари, които правят всичко като терапии, които се прилагат в Европа и света. Според нея малка част от хранителните добавки имат положителен ефект при разширените вени, тъй като преминали през клинични наблюдения.

Превенцията е много важна за да се забави процесът на развитие на хроничната венозна болест, като в основата е движението, ходенето, карането на колело, плуването, морската вода, контрол на телесното тегло, спиране на тютюнопушенето. При дълги пътувания да се носят ластични чорапи. Те са изключително важна част от терапията на хроничната венозна болест, но задължително препоръчани от лекар специалист – ангиолог или съдов хирург, защото неправилната компресия уврежда“ – препоръча проф. Станева.

*Източник: БНР, Радио Благоевград

 

Свързани отделения