Сънната апнея представлява спиране или намаляване на дихателния поток по време на сън. Това сподели в предаването “Директно” по BGonAir проф. д-р Иван Стайков, началник на Клиниката по неврология и медицина на съня в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

"Когато апнеята продължава дълго, всички органи, включително мозъка, работят при понижено ниво на кислорода. Това от своя страна повишава честотата на исхемичните мозъчни инсулти. Около 50% от хората с обструктивна сънна апнея имат високо кръвно налягане и приемат лекарства за понижаването му, но то не може да се регулира, защото пациентът има апнея. Самият пациент се чувства много уморен през деня, нарушава се концентрацията и вниманието.", добави още проф. Стайков.

15 -20% от всички катастрофи по света се дължат на заспиване зад волана и много голяма част от тях се дължат на сънна апнея, предупреди проф. Стайков. Мъжете са 2,5 - 3 пъти по-често засегнати от заболяването. Основният рисков фактор за пораждане на сънна апнея е наднорменото тегло.

*Източник: Директно, BGonAir