Проф. д-р Иван Стайков и д-р Анелия Симеонова бяха гости в предаването “Нощен Хоризонт” на Българското национално радио в навечерието на Световния ден на съня - 15 март.

"Безсънието има много форми, води до влошаване на качеството на живот и може да е симптом на друго заболяване. Това сподели проф. Стайков, началник на Клиниката по неврология, за слушателите на БНР. При хора с нелекувана обструктивна сънна апнея, рискът от мозъчен инсулт се увеличава 2 - 2,5 пъти, допълни той.

"Увеличава се възможността за сърдечносъдови заболявания, за ритъмни нарушения, засилват се и са известни т.нар. абсолютна аритмия, както и т.нар. инсулинова резистентност също се променя", предупреди проф. Стайков.

"Около 15 до 20% от катастрофите в световен мащаб са следствие на заспиване на волана, като огромна част от тези заспивания на волана се дължат на сънна апнея.", добави още специалистът.

Дневният сън не е качествен заместител на нощния, предупреди още д-р Анелия Симеонова. "Хората отиват, изкарват своето нощно дежурство и, връщайки се, те лягат да спят, но дневният сън не е еквивалент по структура на нощния сън. И в никакъв случай това не води до наваксване на съня.

"Голяма част от пациентите заспиват сравнително лесно, но това, което споделят с нас е, че след като заспят, в рамките на 30-40 минути започват многократни пробуждания понякога с невъзможност да възстановят до сутринта съня си.", уточни д-р Симеонова.


Чуйте цялото интервю тук:

 

*Източник: Нощен хоризонт, БНР