Kои са новите методи за скрининг на рака на белия дроб сподели проф. д-р Галина Кирова, началник на Клиниката по Образна диагностика в Аджиабдем Сити Клиник Болнциа Токуда в предаването Духът на здравето по bTV

Хората трябва да са активни участници в поддържането на своето здраве и профилактиката е в основата на този процес. Част от профилактиката срещу рака на белите дробове е да се въздържаме от тютюнопушене, да водим здравословен начин на живот, да се храним правилно, допълни проф. Кирова.

Скринингът е насочен към рискови групи, които нямат оплаквания. 35% от българите пушат - навик, който е пряко свързан с рака на белия дроб. Това заболяване е на едно от първите места по смъртност при онкологични заболявания при мъжете над 45 г. и на трето място при жените.

Един от всеки 17 души е застрашен да се разболее от рак на белия дроб, който протича дълго безсимптомно. Целта на скрининга е да се открият тези пациенти рано, защото често 5-годишната преживяемост в стадиите, в които се диагностицира, е много малка, подчерта проф. Кирова. “Призивът към хората е активно да участват в изживяването на своя пълноценен живот, да бъдат информирани какво може да се случи и какво да направят, когато се случи”.

*Източник: Духът на здравето, bTV

Свързани отделения