Проф. Бриганти отново гостува в Токуда

Водещи неврохирурзи и кардиолози от Токуда съвместно с италианския професор ще оперират 6 души със застрашаващи живота мозъчно-съдови заболявания

Началниците на отделенията по Неврохирургия и Инвазивна кардиология в Токуда - д-р Славомир Кондов и д-р Иво Петров, д.м. започнаха втората част от съвместната програма на Токуда Болница София и Университетската неврохирургична болница в Неапол. Проф. Бриганти, който оглавява модерната италианска болница, заедно с българските си колеги ще извършат сложни и авангардни ендоваскуларни процедури на мозъчни съдове на 6 пациента с животозастрашаващи заболявания на мозъчните съдове.

Процедурите са миниинвазивни и щадящи за пациента. Те представляват емболизации и поставяне на стентове при аневризми на мозъчните съдове и артериовенозни малформации.

При предходното посещение на проф. Бриганти в Токуда жена с опасност за живота в следствие на мозъчен кръвоизлив бе спасена от екипа чрез модерните методи за лечение.  Процедурата представлява навлизане с катетър през дистантен достъп на бедрената артерия, който се проследява под ангиографски контрол. Самото навлизане с катетър толкова навътре в мозъка е много авангардно като медицински подход и изисква висока квалификация и опит на лекарите. След достигане до увредения участък на съда той се емболизира /запушва/ чрез специални титаниеви спирали при аневризмите или чрез вливане на вътресъдово лепило за артериовенозните малформации, което бе използвано за първи път в България.

Токуда регулярно приема пациенти, подходящи за безкръвно лечение на заболяванията на съдовете на мозъка. Лечението ще се извършва с методите на интервенционалната неврорадиология и с двата би-плейн ангиографа, разположени на базата на отделението по инвазивна кардиология.

Свързани отделения