Едно от най-авторитетните американски дерматологични списания Clinics in Dermatology публикува статия „Дерматолози с необикновени житейски истории”, посветена на чл.-кор. проф. Николай Цанков, водещ консултант на Клиниката по дерматология и венерология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

В чест на учения е кръстен остров в Антарктида. Професорът по дерматология е участвал в множество експедиции до Ледения континент под българския флаг като пионер в изучаването на ефектите от климатичните условия върху здравата кожа.

Антарктида е земя с изключителна красота - сюрреалистични сини ледници, активни вулкани, девствен сняг, извисяващи се планини и невероятни диви обитатели като пингвини и китове. Това е и най-студеният, най-сухият, най-ветровитият и най-слабонаселеният континент на планетата.

Изтъкнатият български дерматолог проф. Николай Цанков е натрупал много признания в дългата си академична дерматологична кариера, но може би най-необичайното от тях е да има остров, кръстен на него, посочва изданието. 

Остров Цанков е покрит предимно с лед. Дълъг е 625 метра и широк 216 метра. Част е от Данеброговите острови в рамките на Вилхелмския архипелаг на Антарктида.

Изданието разказва за световната дерматологична общност кой е ученият, на когото е кръстен остров в Антарктида. Николай Цанков е роден в София през 1942 г. Получава дипломата си по медицина през 1970 г. от Медицинския университет в София, където е съсредоточена голяма част от следдипломното му обучение и кариерата му по дерматология. Пътят му на учен минава през асистент в Катедрата по дерматология и венерология към МУ през 1974 г., доцент, редовен професор и ръководител на катедра от 1996 до 2008 г. Бил е и декан на Медицинския факултет на Медицинския университет в София два мандата (1999-2008 г.), почетен председател на Българското дерматологично дружество.

Проф. Николай Цанков  е член на Български антарктически съюз и участник в 5 експедиции до българската антарктическа база, където проучва кожните промени при екстремните условия на Ледения континент. Наблюденията са обобщени в едно от първите в света проучвания върху физиологията на кожата в Антарктика.