Безплатните прегледи на пациенти, страдащи от сънна апнея, ще продължат в Клиниката по Неврология на МБАЛ „Токуда Болница София” от 1 ноември 2011 година. Освен предварителната регистрация от желаещите няма да се изискват направления и други документи. За записване е разкрит телефон 0884 993 248, на който желаещите могат да се записват всеки понеделник, сряда и четвъртък в интервала 14,00 - 17,00 часа .

„Eдно от най-разпространените е обструктивната сънна апнея, която засяга около 4% от мъжете и 2% от жените на средна възраст”, казва доц. д-р Иван Стайков, дм – началник на Клиниката по Неврология на японската болница. Той подчертава, че обструктивната сънна апнея повишава повече от 2 пъти риска от исхемичен мозъчен инсулт. Заболяванего се среща толкова често колкото астмата, но в много от случаите остава недиагностицирана, подчертава той. Доц. Стайков допълва, че именно навременно откриване на проблема и насочването към адекватно лечение е целта на инициативата на Токуда Болница.

Основните симптоми на апнея са хъркане, спиране на дишане по време на сън - обикновено се отбелязват от партньора в леглото, изразена дневна сънливост, събуждане с чувство на задушаване и паника от невъзможност за дишане.