Инжектирането на обогатена плазма в маточната лигавица вече се прилага в Аджибадем Сити Клиник Център за асистирана репродукция

Методът за третиране на ендометриума с обогатена на тромбоцити плазма вече е достъпен и в България. Д-р Мефтуне Шефкетова, началник на Аджибадем Сити Клиник Център за асистирана репродукция, стана първият в страната специалист, сертифициран за тази дейност. Методът вече е приложен при подходящи пациентки и първите резултати са позитивни.

„Обогатената на тромбоцити плазма е индивидуален кръвен продукт, който се произвежда от минимално количество кръв за всяка пациентка на място в болницата“, обясни д-р Шефкетова. Тромбоцитите са най-малките елементи на кръвта, като концентрацията им е най-висока в периферната кръв. Те отговарят за няколко важни функции в тялото, в това число регенерирането на тъкани. Автоложните (създадени от собствената кръв на пациента) кръвни продукти, обогатени с тромбоцитна маса, се ползват активно в естетичната медицина, но също и при различни техники за подобряване и ускоряване на възстановяването след хирургични намеси, или за възстановяване на увредена тъкан. В световен мащаб този подход се прилага в гинекологичната практика само от няколко години. Клиничните проучвания все още не са многобройни, но наличните резултати показват значимо по-висок процент на успешни бременности при жени, които са се подложили на процедурата. „Методът не е панацея и има строги показания. Индивидуалният подход и намирането на точните решения за конкретните проблеми при дадена двойка са изключително важни в репродуктивната медицина и могат да бъдат разликата между успеха и неуспеха на асистираната репродукция“, коментира още д-р Шефкетова.

За целите на репродуктивната медицина третирането на ендометриума с обогатена на тромбоцити плазма се препоръчва при жени, при които маточната лигавица е увредена и не може да се постигне имплантация на ембрион. Сред тези пациентки има случаи с многократни предходни абразии, с изтъняване на ендометриума или липса на растеж. Методът дава добри резултати при пациентки, при които хормоналната стимулация за растеж на лигавицата не е била достатъчно ефективна. Пилотни проучвания показват, че „подмладяването“ на маточната лигавица може да увеличи растежа ѝ, което от своя страна повишава двойно шанса за успешна имплантация на ембрион и за постигане на клинична бременност.

Свързани отделения