В отделението по Лъчетерапия и радиохирургия на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се прилага лъчетерапия по съвременен протокол на най-модерния линеен ускорител у нас – Halcyon. Машината е пригодена за по-бързо и по-прецизно лечение на пациенти, нуждаещи се от IMRT (модулирана по интензитет лъчетерапия - облъчване с високи дози радиолъчи с променлив интензитет, което позволява многократно по-висока  доза да се прилага свръхпрецизно в избрани области на тумора). Апаратът съкращава двойно времето за стандартно облъчване на една пациентка с тумор на репродуктивните органи.

Туморите на женските репродуктивни органи са втори по честота при жените след рака на гърдата. Това са заболявания, при които профилактичните прегледи са изключително важни, защото са единствения начин заболяването да бъде открито навреме. При ранно откриване карциномите на маточната шийка и ендометрияма са лечими в над 90% от случаите. Обикновено тези заболявания се развиват след 50-годишна възраст, но в редки случаи възникват и в ранна възраст, около 20-30 години. Особено внимание трябва да обърнат жените, които имат родинини по пряка линия с такава диагноза. Значимата роля на профилактиката идва, защото симптомите, които издават заболяването, са или среднокъсни, или късни. Когато карциномът на женските репродуктивни органи предизвика клинични оплаквания, най-често той е достигнал фаза на развитие, в която лечението му е значително по-трудно и по-малко ефективно. Няма достатъчно ранен симптом, който да провокира жените да потърсят лекарска помощ. Най-честата причина да бъде открит рак на шийката или тялото на матката е извъненструално кървене, което се проявява при вече напредващо заболяване.

Лъчетерапията е един от основните методи на лечение онкологични заболявания на женските репродуктивни органи. Не се препоръчва единствено при пациентки, при които заболяването е в граничен стадий – доброкачествени изменения на маточната шийка, които тепърва преминават в малигнено заболяване.

Има два варианта на лъчетерапия при рак на маточната шийка: радикална, при напреднали карциноми, и следоперативна, която е неразделна част от протокола за лечение, когато се пристъпи към операция на карцином на шийката или тялото на матката.

Лъчелечението след операция се прилага с цел да се унищожат единичните туморни клетки, останали в оперативното поле и в регионалните лимфни възли. Понася се сравнително леко. Единственият възможен страничен ефект е разстройство, причинено от дразненето на лигавицата на червата. Този проблем обаче се овладява успешно с допълнителни медикаменти. Продължителността на терапията е 25 работни дни.

При радикалното лъчелечение се прилагат по-високи дози, които могат да предизвикат и по-чести нежелани реакции. Продължителността на терапията също е по-голяма – 30 работни дни.

При ендометриален карцином (рак на тялото на матката) необходимостта от лъчелечение се преценява съобразно инвазията на заболяването в мускулния слой на матката и разположението на тумора.

Овариалният карцином (рак на яйчниците) се повлиява силно от химиотерапия, и поради това лъчелечението почти е не се прилага като подход в такива случаи.

 

Свързани отделения