В България се предполага, че около 100 000 души са заразени с вируса на Хепатит, но според статистиката 9 от 10 души не знаят за състоянието си. Годишно по света около 700 хиляди души умират от усложненията, причинени от Хепатит C.

Наричат заболяването и „тихият убиец“, тъй като протича безсимптомно и често, когато пациентите започнат да усещат признаци на болестта, то е вече в напреднал стадий.
 
По данни на Световния Алианс за борба с Хепатита, 290 милиона души по цял свят живеят с вирусен хепатит, без да знаят. Без правила диагноза и подходящо лечние, милиони ще загубят живота си. Тази година Световният ден за борба с Хепатита е под надслов "Да намерим липсващите милиони", с цел популяризиране на информираността за проблема.
 

 
Клиниката по Гастроентерология в Болница Токуда е един от водещите центрове за лечение на хронични чернодробни заболявания в страната
 

Висококвалифицираният екип от хепатолози е с най-голям опит в страната в неинвазивната оценка на чернодробната фиброза и стеатоза 

В Клиниката по Гастроентерология има обособен център по Хепатология от самото създаване на Болница Токуда, в който работят специалисти с дългогодишен опит в диагностиката и лечението на хроничните чернодробни заболявания

Новите тенденции за неинвазивна оценка на чернодробната фиброза са въведени в центъра още през 2013 г. и досега е натрупан богат практически опит. Специалистите хепатолози, водени от д-р Радин Цонев, началник на Отделението по Гастроентерология, са висококвалифицирани и изключително ерудирани по отношение на неинвазивната и инвазивната диагностика. В центъра е натрупан дългогодишен опит и в провеждането на клинични проучвания, свързани с чернодробната патология.

Едни от най-разпространените чернодробни заболявания с огромно социално значение, са хроничните вирусни хепатити B и C. Около 350 000 са носителите на хепатит B вирус у нас. Около 77 000 са вирусоносители на хепатит C, като близо 90% от тях не подозират за това. Вероятността от развиване на чернодробна цироза и рак на черния дроб при тези пациенти е голяма, включително необходимостта от чернодробна трансплантация. Това поставя огромна финансова тежест за социалната и здравната системи.

Болницата разполага с най-съвременната медицинска и лабораторно-молекулярна диагностика. Клиничната лаборатория и Лабораторията по Вирусология се оценяват ежегодно от външен качествен контрол INSTAND. Началник на Вирусологична лаборатория е проф. Радка Аргирова, национален консултант по Вирусология към МЗ и член на експертния специализиран борд към БЛС. 

Екипът на Хепатологичния център активно се интересува и внедрява методи за подобряване на качеството на живот на пациентите с хронични вирусни хепатити. Те са свързани както с безболезнената диагностика за установяване на болестта, така и с подкрепа на пациента от лекуващия го лекар, участие на психиатър и екип от подготвени специалисти за справяне с проблема. Тези заболявания предполагат отлична кооперативност между лекари и пациенти, като често тази симбиоза е за дълги години. Едно от достойнствата на Клиниката по Гастроентерология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда е лесният достъп на пациенти до лекуващите ги лекари и редовното им проследяване.

Много от носителите на хепатит C, които знаят за своя статус, се страхуват от задължителното до скоро извършване на чернодробна биопсия. С новите правила на НЗОК проблемът се решава - за назначаване на лечение и проследяване на ефекта му вече не е задължително извършването на чернодробна биопсия. 


 Oще по темата:

  • Гледайте д-р Розалина Балабанска, д-р Красен Иванов и д-р Кристина Стоянова от Клиниката по Гастроентерологив пред ТВ+

"За съжаление когато се появят симптоми заболяването вече е напреднало. Може да е сформирана цироза с нейните усложнения, рак на черния дроб.", сподели д-р Кристина Стоянова, гастроентеролог от Болница Токуда пред TV+.

"По отношение на хепатит С преди години настъпи истинска революция, защото се създадоха антивирусни средства, които на 100 процента изчистват вируса. Обикновено няма оплаквания, няма болка или някакви други непирятни усещания и може да прогресира до цироза. Когато се изявят клинично проявите на чернодробната болест вече може наистина процеса да е доста напреднал.", отбеляза д-р Розалина Балабанска.
"Трябва да се избягва т.нар. западна диета. Да не се ядат храни с много мазнини, пържено, да се избягва бързата храна", съветва гастроентерологът д-р Красен Иванов за диетата, за да се чувства добре черният ни дроб.
Още полезна информация за заболяването и за здравето на черния дроб, споделена от гастроентеролозите от Болница Токуда, вижте репортажа на Мая Донкова и TV+ тук >

  • Д-р Красен Иванов, гастроентеролог в студиото на Александрина Димитрова, тв СКАТ

“Проблемът при хроничните чернодробни заболявания е, че те нямат почти никaкви симптоми и хората не подозират, че имат чернодробно заболяване. Неслучайно наричат Хепатитите B и C "тихите убийци”, отбеляза д-р Красен Иванов, гастроентеролог от Болница Токуда пред Александрина Димитрова в сутрешния блок на СКАТ.
“Черният дроб е централен метаболитен орган с доказани над 500 жизненоважни функции - детоксикиращи, синтез на белтъци, синтез и отделяне на жлъчка, синтез на фактори на кръвосъсирването и много други.И ма доста атаки, които могат да го засегнат - алкохолни, вирусни, медикаментозни, хранителни, токсични и много други по-редки. Това обуславя голяма част от заболяванията. Все повече увеличаващата се неалкохолната стеатозна болест на черния дроб е свързана с начина на живот, начина на хранене, метаболитния синдром и затлъстяването. През последните 20 години заболяванията на черния дроб нарастват значително, според СЗО - с над 20%. “, сподели още д-р Иванов.
“Добре е веднъж годишно всеки да изследва своите чернодробни показатели - АСАТ, АЛАТ, Гама - ГТ ( GGT ), алкална фосфатаза, ехография на коремни органи. Ако има изменения, трябва да се проведат и по-задълбочените изследвания”, посъветва специалистът и допълни - “Технологиите се развиват и апаратурата позволява неинвазивни методи, като Транзиентна еластография - Фиброскан, с който работим - модерен метод, с който може да се установи до каква степен е увреден черният дроб.”
“Когато се появят симптомите, говорим за напреднало заболяване, като цироза с нейните усложнения, за първичен рак на черния дроб. Хепатитите са първата причина за рак на черния дроб и 7-та за смърт. Това са страшни диагнози, които са изключително труднолечими, докато в по-ранен етап заболявания като вирусни хепатити вече са лечими. При над 95% от случаите - по световни данни, имаме пълно изчистване от вируса на Хепатит C. Това е революционно. У нас здравноосигурените напълно безплатно се лекуват от Хепатит C, независимо от етапа на болестта.”, подчерта д-р Иванов.
“При хепатит B се потиска вирусната репликация, при него имаме и ваксина. Хепатит А е по-лек и не хронифицира за него също има ваксина", информира още специалистът.
“Целта на СЗО е до 2030 г. хепатитит С да бъдат елиминиран. Това включва откриване на 90% от всички болни и 80% от тях да бъдат лекувани. България се движи малко по-назад, затова трябва да се каже - "Хепатитът трябва да се търси и лекува! Скринингът е много важен!”, подчерта д-р Иванов.
Кои са рисковите групи за Хепатит и как се предава, кое поколение е първото ваксинирано за Хепатит B, колко опасни са татуировките, пиърсингът и сексуалните контакти без предпазни средства, научете от интервюто ->

  • Д-р Кристина Стоянова, гастроентеролог в студиото на "Социална мрежа", Канал 3

 

“Хепатитът е коварно заболяване, няма симптоми или са неспецифични и хората търсят лекар, когато вече нещата са напреднали, формирала се е цироза или рак на черния дроб”, отбеляза д-р Кристина Стоянова, гастроентеролог от Болница Токуда в предаването на “Социална мрежа” на Канал 3.

“Хепатитът може да бъде остър и хроничен. Острият протича с по-изразена симптоматика, може да има пожълтяване, грипоподобни симптоми, болки в ставите. Но може да няма и никаква - да премине през нас, без да забележим. Когато един хепатит продължи повече от 6 месеца, той става хроничен. Той дълго време може да е без симптоми, хората може да усещат отпадналост, лесна уморяемост, болка в дясното подребрие. Когато напредне болестта има по-забележими симптоми и хората търсят медицинска помощ.”, информира специалистът.

Рак на черния дроб при Хепатит C може се сформира за 20-30 години, а при B -хепатита може да възникне и след 10. Проблемът е, че за този период хората често са безсимптомни.

Повишените чернодробни ензими могат да бъдат знак за Хепатит и при такива, трябва да се изследват хепатитни маркери.

Предполага се, че 290 млн. души са заразени с Хепатит и не го знаят и една голяма част от тях ще развият цироза, рак на черния дроб и ще завършат летално.

От 1992 г. има ваксина за Хепатит B и е задължителна за бебетата и откакто е въведена у нас, значително спада броят на заразените. Около 10-15-годишна възраст е възможно да спадне титърът защитни антитела и тогава може да се направи реимунизация. Този вид Хепатит се предава основно по полов път, от майка на дете и чрез кръв. При децата до 1-годишна възраст Хепатит B хронифицира в 80-90% от случаите и може да доведе до цироза и рак още на млада възраст. За щастие, откакто има ваксина, драстично намалява броят на тези случаи. Всички бременни жени подлежат на скрининг за Хепатит В, когато са в първи триместър и в случай на наличие на вируса, се започва лечение, за да се намали риска от предаване на детето.

Вирусът на хепатит В се интегрира в генома на клетката и не може да се изчисти напълно. Лечението му се изразява в потискане на вирусния товар, като целта е да се забави или спре прогресията на заболяването.

Хепатит C се предава основно по кръвен път, възможно е и полово предаване. Основните рискови групи са хора, които употребяват инжекционни наркотици, такива на хемодиализа, мъже, които правят секс с мъже(MSM), хора преминали манипулации, които да доведат до досег с кръв. Профилактиката се изразява в тестване на кръвните продукти за хепатит С, употребата на стерилни принадлежности за инжектиране. В последните години се постигна революция в лечението на Хепатит C - откриха се медикаменти, които за 2-3 месеца изчистват вируса на 97-99% и с нищожни странични реакции.

Хепатит А протича остро, при него няма хронифициране. Вирусът се самоограничава и обикновено протича леко. Този вирус се предава по фекално-орален механизъм. Децата най-често се заразяват, защото трудно сами спазват хигиена на миене на ръцете. Лечението е симптоматично. При този вирус има ваксина, която не е задължителна, но е препоръчителна.

При новородените се наблюдава т.нар. физиологична жълтеница, която обикновено преминава сама, при по-тежките случаи може да се наложи лечение с UV.

Как да се грижим за черния си дроб с по-здравословен начин на живот, дали и кода да се ваксинираме срещу Хепатит и още полезна информация по темата, научете от интервюто на д-р Стоянова -> 

Свързани отделения