Екипът на Отделението Ендокринология отбелязва Световния ден за борба с диабета - 14 ноември с безплатни прегледи за хора с диабет

Безвъзмездните консултации се проведжат в рамките на три дни 13, 14 и 15.11.2019 г. Запишете своя час за преглед на Информация в Болница Токуда или на тел. 02/403 4917 и 02/403 4000

До петък включително, всички пациенти и посетители в Болница Токуда могат да измерят кръвната си захар и да получат консултация и оценка на своите рисковите фактори за развитие на диабет тип 2. Заповявайте при нашите специалисти на обозначения щанд в централното фоайе на болницата.

Всеки 10-ти в България има захарен диабет. Това хронично метаболитно заболяване се характеризира с повишена кръвна захар, в резултат на нарушения в инсулиновата секреция, в инсулиновото действие или в двете заедно. При неправилно лечение диабетът може да доведе до сериозни усложнения на сърдечносъдовата и нервната система, бъбреците и други органи. Това състояние изисква системен контрол на кръвната захар, телесното тегло, кръвното налягане, както и на показателите на мастната обмяна.

Сред рисковите фактори и симптоми, които налагат изследване са наднорменото тегло (Индекс на телесна маса над 25), наличие на първостепенни родственици с диабет, майка, родила дете с тегло над 4 кг, еднократно установена висока кръвна захар по повод други заболявания или бременност, сърдечносъдови заболявания или нарушения в мастната обмяна (холестерол, 3-глицериди и др.), синдром на поликистозните яйчници, доказани други ендокринни заболявания.

 

 

 

 

Свързани отделения