На 15 май отбелязваме Световния ден на кенгуру-грижата. Тя се осъществява чрез допир кожа до кожа с родителя още от най-ранен етап, нарича се още „утроба извън тялото”.

Кенгуру-грижата е стандартна практика и неизменна част от традиционната неонатологична грижа в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Тя има множество ползи както за доносени, така и за недоносени бебета. Спомага за преодоляване на стреса от преждевременното раждане и по-трудната адаптация на всички органи и системи. Кенгуру-грижата може да започне веднага след раждането на бебето, независимо дали е родено преждевременно или в срок. 

Темата на Световния ден на кенгуру-грижата през 2024 г. е „Прегърни магията“ и цели да подчертае дълбоката и трансформираща природа на контакта кожа до кожа между родители и бебета.

Ето част от ползите на спасителната прегръдка:

Регулиране на температурата
Кенгуру-грижата помага за регулиране на телесната температура на бебето, намалявайки риска от хипотермия, особено при недоносени бебета.

Стабилизира сърдечната и дихателната честота
Физическият контакт и успокояващата среда допринасят за по-стабилна сърдечна и дихателна честота, насърчавайки цялостното сърдечно-съдово здраве.

Наддаване на тегло
Недоносените бебета, подложени на кенгуру-грижата, често показват подобрено наддаване на тегло, критичен фактор за тяхното развитие.

Подобрен успех при кърменето
Кенгуру-грижата улеснява кърменето, като насърчава освобождаването на окситоцин, хормон, който е от съществено значение за производството на мляко, и насърчава положителното изживяване при хранене.

Емоционална връзка
Практиката укрепва емоционалната връзка между родители и бебета, подсилвайки чувството за сигурност и доверие.

Увереност на родителите
Кенгуру-грижата повишава увереността на родителите в способността им да се грижат за бебето, като насърчава тясна физическа и емоционална връзка чрез контакт кожа до кожа.

Бебетата, които са в интензивния сектор на Отделението по неонатология, всеки ден се срещат с техните родители. Те могат да идват в определен час и да са близо до децата си. Този контакт намалява стреса както при бебето, така и при родителите, които стават част от неонатологичния екип, спомагайки за намаляването на продължителността на хоспитализацията и интензивното лечение на децата.

Свързани отделения