Отделението по Ендокринология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се включва в глобалната кампания за информираност по повод една от най-разпространените социалнозначими болести в света - Световният ден на диабета – 14 ноември.

По данни на Международната федерация по диабет броят на болните в света е 425 милиона като половината от тях не са диагностицирани и живеят със заболяването без да знаят за него. В България диагностицираните пациенти с диабет са над 427 хил., но към този брой се прибавят около 150 хил. недиагностицирани, което увеличава общия брой на около 580 хил. души или 9.6% от възрастното население. Тенденцията е за постоянно нарастване на честотата за заболяването. До 2030 г. се очаква болните в света да достигнат 522 милиона, а в нашата страна – до около 11 % от възрастното население.

Основните препоръки, които специалистите дават за превенция на диабета включват:

  • редовно движение и спортуване
  • здравословно хранене и намаляване на излишните килограми
  • изследване на кръвната захар поне веднъж годишно и по-често при фамилна обремененост и неактивен начин на живот
  • проследяване на кръвно налягане, холестерол и триглецириди
  • спиране на тютюнопушенето и ограничаване на алкохола

Захарният диабет е метаболитно заболяване, при което се наблюдават високи нива на кръвната захар, поради намаление или нарушено действие на хормона инсулин при диабет тип 2 или пълна липса на производството му в организма  при диабет тип 1. Тип 1 диабетът е в голяма степен автоимунно заболяване със сериозни симптоми като загуба на тегло, слабост, отпадналост, повишено отделяне на течности, кетоацидоза –много високи стойности на кръвната захар. Тип 2 е преобладаващия тип диабет, свързан с рискови фактори на нездравословния живот – наднормено тегло, затлъстяване, намалена физическа активност, нездравословно ханене, злоупотреба с алкохол. Според изследванията захарният диабет тип 1 съкращава продължителността на живот с 15 години, а диабет тип 2 – с 5-10 години.

80% от случаите на диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени чрез възприемане на здравословен начин на живот.

Диабетът  е водеща причина за болести, засягащи кръвносните съдове на сърцето и тялото, инсулт, слепота, бъбречна недостатъчност и ампутация на долните крайници. Всяка година в България над 8000 души умират пряко от диабет, или 22 души дневно. Случаите на усложнения от болестта правят цифрата още по-голяма.

Ефективното лечение, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Целта е да се постигне добър контрол на кръвната захар. Препоръките на  Международната федерация по диабет са кръвна захар преди хранене 4-7 ммол/л и 2 часа след хранене: < 10 ммол/л. За поставяне на диагноза и контрол на захарния диабет е необходимо изследване на гликиран хемоглобин – показател за контрола на захарния диабет през последните 3 месеца. Той трябва да бъде под 7% или съобразно индивидуалните препоръки на ендокринолога. Доказано е, че подобреният гликемичен контрол намалява риска от развитие на усложнения и увеличава продължителността на живота.

Отделението по Ендокринология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда разполага с най-нови съвременни средства и схеми за медикаментозно лечение от световната практика. Екипът работи със специалисти диетолози за изготвяне на индивидуални хранителни режими, провежда обучение за работа с инжекционни средства и глюкомери и осигурява продължително проследяване за пациенти със затлъстяване, захарен диабет и други ендокринни заболявания.

Свързани отделения