При конвенционалния подход за тази операция е необходим надлъжен разрез през целия корем

20-сантиметрова киста отстраниха уролозите на Токуда по безкръвен метод. Образуванието с огромни размери е било разположено на урахуса (остатъчен орган над пикочния мехур). Подобни кисти са рядко срещани, а размерите на тази са истиско предизвикателство за хирурзите. 65-годишният пациент се възстановява много бързо и предстои да бъде изписан утре.

Коварното заболяване е открито по време на ендоскопска процедура при съмнение за тумор на пикочния мехур. Веднага се назначава скенер, който доказва, че се касае за рядко срещаната урахусова киста, при това с огромни размери и променена структура.

Авангардната операция е извършена лапароскопски през четири малки дупчици в корема, като  уролозите изрязват и премахват кистата изключително внимателно. “Ендоурологията, към която принадлежи и тази интервенция, предлага изключително щадящи и ефективни методи, с възможно най-малко последваща болка и почти без никаква загуба на кръв.”, обобщава д-р Калоян Давидов, ръководител на хирургичния екип и началник на Урология в Токуда Болница София.

По време на продължилата 70 минути операция кистата е отстранена напълно при минимална травма и кръвозагуба. „Ако операцията не бе извършена чрез лапароскопски методи - щеше да се наложи отваряне на коремната кухина, а при тези размери на кистата разрезът би бил надлъжен през цялата коремна област”, подчертава д-р Давидов.

Подобна операция екипът на д-р Давидов извърши успешно преди няколко месеца. Тогава лапароскопският метод бе приложен за отстраняване на урахусова киста на 4-годишно дете. Премахнато бе 2-сантиметрово образувание и едновременно с това детето беше оперирано и от крипторхизъм (скрит /задържан тестис) и фимоза (незъзможност за изтегляне на кожата на пениса).

Урахусовата киста е образувание на мястото на фиброзните остатъци от урахуса – орган, който се развива при вътреутробния живот, а след раждането се превръща във фиброзна връв. При възпаление тази киста може да доведе до симптоми като болки в корема, кръв в урината, висока температура, течение от пъпа, разкъсване, перитонит. С времето тя може да се превърне в злокачествено образувание.

Свързани отделения