Офталмолог №1 в света даде висока оценка на Очното отделение на Токуда Болница София

Президентът на Американската академия по офталмология проф. Ричард Абът беше гост на българските си колеги от японската болница

Президентът на Американската академия по офталмология проф. Ричарт Абът посети МБАЛ „Токуда Болница София”. Изпълнителният директор на Токуда д-р Росен Панов и началникът на отделението по Офталмология д-р Веселин Даскалов посрещнаха американския специалист и му представиха диагностичните кабинети, стационара и операционния блок на отделението по Очни болести на японската болница.

„Смятам, че българските очни специалисти по нищо не отстъпват на американските, а оперативните методи, които се прилагат тук и в Съединените щати не се различават ”, категоричен бе проф. Абът. Той подчерта, че Токуда разполага както с апаратура, така и с високо квалифицирани лекари, които да осигурят най-съвременно и качествено лечение на очните болести. „Искрено завиждам на д-р Даскалов за част от оборудването, с което разполага”, каза още президентът на Американската академия по Офталмология.

„За нас е голяма чест и признание, че проф. Абът - най-изтъкнатият специалист и най-голямо име в световната Офталмологията, избра да посети именно нашата болница и нашето отделение”, каза д-р Веселин Даскалов – началник на отделението по Офталмология в Токуда, който е член на Американската академия по Офталмология.

Д-р Даскалов и професор Абът обсъдиха новостите в лечението на очните заболявания, като основно коментираха възможностите на рефрактивната хирургия, съвременния подход при трансплантации на роговица при деца и възрастни, лечението на макулната дегенерация и приложението на стволова терапия при механични увреждания на окото. Американският опит показва, че лечението със стволови клетки след травма на преден очен сегмент е успешно при 70-80% от случаите.

Проф. Ричард Абът е професор по офталмология в Калифорнийския Университет и научен сътрудник към фондацията “Проктор Францис I”, САЩ. Той е президент на Американската академия по Офталмология.  Носител е на академичните награди ‘Honor Award’ - 1984  и ‘Senior Honor Award’ - 1994. През 2006 е удостоен с най-голямата наградата на Академията - ‘Lifetime Achievement Award’.  През 1995 получава ‘Distinguished Lecturer Scholarship’ от Министерството на здравеопазването в Сингапур, а през 2007 -  ‘Тhe International Distinguished Golden Service Award’ на Китайската Академия по Офталмология. През 2008 е избран за член на “Academia Ophthalmologica Internationalis”.

Проф.  Абът е почетен директор на ‘Тhe American Board of Ophthalmology’ и на ‘Тhe Castroviejo Cornea Society’, работил е и като член на FDA, ресор Офталмологични изделия и на Координационния комитет на ‘Тhe National Eye Institute’, Разработване на съоръжения за рефрактивни корекции.

Разгледайте отделението по Офталмология

Share

Свързани отделения