Новата инициатива на екипа на Клиниката по Неврология на Болница Токуда цели да обучи пациентите с дегенеративни гръбначни заболявания как да продължат лечението си и да живеят без болка, след изписване

Първата лекция от поредицата се състоя на 10 юни и беше посветена на живот с дискогенни промени в гръбначния стълб.  Кинезитерапевтът Денислав Спасов, който е с 19-годишен опит в работата с пациенти с подобни заболявания, запозна пациентите със съвети как да променят начина си на живот така, че да се чувстват по-добре и да живеят без болка. Лекцията включи съвети за това как пациентите да извършват ежедневни дейности - от това как да носят багаж и как да завързват обувките си, до упражнения за подсилване на мускулатурата за намаляване на дегенерацията на състоянието и какви кинезитерапевтични терапии могат да го облекчат. По време на лекцията пациентите имаха възможност да зададат своите въпроси и да получат професионална консултация.

“Идеята на тези лекции е да има пряк контакт между лекар, кинезитерапевт и пациент, за да могат пациентите да бъдат информирани как да справят със своето заболяване след изписване”, споделят проф. д-р Иван Стайков, началник на Клиниката по неврология и д-р Анелия Симеонова. “Планираме обученията за болни от дегенеративни гръбначни заболявания и близките им да се случват на всеки две седмици. Докато пациентите са при нас, ние се грижим добре за тях и те се чувстват добре, но когато ги изпишем и се върнат след няколко седмици седмици, често ситуацията не е такава. Голяма част от тях не знаят как да продължат лечението си, след напускане на болницата и с колегите ни искаме да им помогнем в това”, допълват проф. Стайков и д-р Симеонова.

Лекционните курсове се провеждат в Клиниката по неврология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда два пъти месечно в сряда от 11:30 часа.