Официални гости на откриването на инвазивната лаборатория бяха заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, председателят на Управителния съвет на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров и първият съветник и заместник-ръководител на дипломатическата мисия на Посолството на Република Турция в България – г-н Барбарос Дикле.

Да осветят и благословят залата и работата на медицинските екипи дойдоха епископ Поликарп – викарий на Софийската митрополия със своите помощници. Освен официалния ритуал, висшите духовници подариха красива бродирана икона на отделението, която да пази лекарите и да помага за успешното лечение на пациентите.

„Новата зала увеличава диагностичните и терапевтични възможности, и капацитета за лечение на пациенти с ритъмни и проводни нарушения. Инвестицията е за близо 2 милиона и половина лева, а с нея се надяваме да покрием нуждата от вискотехнологична терапия на тези заболявания, благодарение на високата квалификация на екипите на Клиниката по Кардиология, водена от д-р Валери Гелев и в частност електрофизиологичната лаборатория с началник д-р Васил Трайков.“ – каза д-р Венелина Милева, изпълнителен директор на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

„За нас е мисия с обновена апаратура и с изключително добрия екип, с който разполагаме, да предлагаме най-добрите медицински услуги на пациентите. Ще продължаваме да изпълняваме нашите проекти за обновяване и подобряване на възможностите за качествено лечение тук“, разкри г-н Билал Демирлер, прокурист на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

„Тази зала ни позволява да бъдем една от най-високотехнологичните кардиологични клиники в страната. Искам да благодаря на целия екип на Клиниката по Кардиология – всички лекари, медицински сестри и целия персонал, чрез които имаме възможността да предлагаме качествена медицинска услуга и да лекуваме пациентите по най-високи стандарти.“, сподели д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по Кардиология.

Д-р Васил Трайков, началник на електрофизиологичната лаборатория благодари за успешно завършения проект и подкрепата от мениджмънта и д-р Гелев, и посочи основните предимства и иновации на новата зала – вече две системи за триизмерно картографиране на сърцето и конзола за интракардиална (вътресърдечна) ехография позволяват повишаване на точността и успеваемостта на електрофизиологичните изследвания и терапия, и намаляване на възможните усложнения при процедурите.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков похвали високоспециализирания екип на електрофизиологията, продобил вече популярност и известност, и припомни, че във времето е откривал няколко структури в Болница Токуда и след това те винаги са имали отлично развитие.

Председателят на УС на БЛС д-р Маджаров посочи, че такива инвестиции увеличават възможностите за развитие на лекарите в България и от тази гледна точка са изключително важни.

В тържественото прерязване на лентата участваха – д-р Венелина Милева, изпълнителен директор и г-н Билал Демирлер, прокурист на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, г-н Барбарос Дикле, първи съветник и заместник-ръководител на дипломатическата мисия на Посолството на Република Турция в България, д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването, д-р Валери Гелев, началник на Клиника по Кардиология и д-р Васил Трайков, началник на отделение по Инвазивна електрофизиология и кардиостимулация.

В някои случаи ритъмните и проводни нарушения на сърцето са животозастрашаващи и изискват бързо и ефективно лечение. В други случаи те не са пряко опасни за живота, но значително влошават качеството на живот на пациентите. Инвазивната електрофизиология предлага възможности за пълно дефинитивно излекуване на много от тези нарушения. Прилаганата катетърна аблация е над 80% ефективна при предсърдно мъждене и над 90% при състояния като предсърдно трептене, надкамерна тахикардия и др. Тя е изключително ефективна и при неприятни и много опасни състояния като камерни тахиаритмии, особено при структурни сърдечни заболявания.

В новата електрофизиологична зала се повишава и капацитетът за кардиостимулационни процедури и имплантиране на устройства, които предоврятяват внезапната сърдечна смърт - кардиовертер-дефибрилатори при животозастрашаващи камерни аритмии, ресинхронизираща терапия при сърдечна недостатъчност и ляв бедрен блок и др.

Свързани отделения