За една година кампанията „Роди дете в България“, подкрепена от Болница Токуда със серия от дарения на инвитро процедури, родилен пакет, педиатрични прегледи и консултации за репродуктивно здраве, помогна на младите двойки да добият повече увереност и да не отлагат твърде дълго решението да станат родители

С голямо събитие бе поставен финал на националната кампания, подкрепена от Болница Токуда, „Роди дете в България“, организирана от благотворителна фондация „Мечта за дете“. Инициативата бе покрепена от фондация Супер БЕБЕ, сдружение Оренда и фондация Въздигане.

Целта на кампанията бе да се повиши раждаемостта в България чрез информиране на младите двойки да обърнат внимание на репродуктивното си здраве навреме.

В рамките на инициативата се проведоха серия от информационни срещи из цялата страна, които мотивираха двойките да добият повече увереност и да не отлагат твърде дълго решението да станат родители. Участниците имаха възможност да научат как да повишат вероятността за зачеване, чрез промени в начина си на живот, какви изследвания да си направят, какви са причините за безплодието и как да решат тези проблеми.

Като партньор на кампанията Болница Токуда подари ваучери за инвитро процедури и манипулации в Центъра за асистирана репродукция. Изпълнителният директор на болницата д-р Венелина Милева, д-р Мефтуне Шефкетова, д-р Сашо Райков и д-р Анна Богданова са редовни участници в благотворителни събития, организирани от фондацията. На територията на болницата бяха проведени и три благотворителни базара. А на финалното събитие бяха дарени 20 ваучера за преглед при педиатър с изследвания.

Чрез платформата на сп. "9 месеца" Болница Токуда дари проследяване на бременност и раждане при д-р Анна Богданова, акушер-гинеколог и един от най-добрите фетални морфолози у нас, както и инвитро процедура и 10 концултации на двойки с репродуктивни проблеми. Д-р Богданова и д-р Мефтуне Шефкетова лично изтеглиха печелившите дами. Бебчето се роди здраво и расте в Поморие, а инвитропроцедурата премина успешно и в резултат едно бебе вече е напът.

Официални гости на големия финал на инициативата, който се проведе в България мол на 29 февруари, бяха специалистите от Болница Токуда д-р Анна Богданова, акушер-гинеколог, специалист по фетална морфология и д-р Мефтуне Шефкетова, началник на Центъра за Асистирана репродукция. За хубавото настроение на гостите се погрижиха Йоанна Драгнева, Гергана Николаева, Антоанет Пепе и Асоцията за подкрепа на децата, както и децата от Детска вокална група "Палави ноти“, децата от Music Box с ръководител Катина, Галя Георгиева, Dance Academy, трио Elegance и Васко Мавриков, формация ‚Мечта за дете“, Валерия Войвокова, а водещ беше Наско от БГ Радио.

„Изключително съм щастлива, че кампанията беше толкова успешна и че толкова много двойки се включиха в инициативата. От сърце благодаря на всички, които ни подкрепиха!“, сподели Ивелина Рускова, председател на Фондация „Мечта за дете“.

В края на националната кампания двадесет двойки, изтеглени на случаен принцип, получиха подаръци, съдържащи всичко необходимо за първите месеци от отглеждането на рожбата им. Щастливите родители бяха зарадвани с над 15 подаръци, сред които детски колички, кошчета за автомобил, козметика, пюрета, дрехи, храни, ваучери за прегледи при специалистите в Клиниката по Педиатрия на Болница Токуда, всеки подарък на стойност над 3 000 лв. Фондация Възраждане подари чек за 200 лв на всяко семейство, кръстило детето си с българско име.

Със своя пример Фондация „Мечта за дете“ вдъхнови стартирането и на други кампании, които се борят за каузата да се раждат повече деца в България.

Фондация "Мечта за дете" подкрепя и активно съдейства на двойките при решаване на проблемите им с репродуктивното им здраве, разпространява информация и знания за проблема безплодие, неговото лечение и методите за профилактика, повишаване здравната култура на нуждаещите се от лечение и на обществото като цяло в областта на репродуктивното здраве. Освен това дава гласност на емоционалните и социални проблеми, съпътстващи безплодието и създаване на успешен модел на гражданско въздействие за подпомагане на решаването им.

 

Свързани отделения