В конференцията участваха над 110 национални и международни експерти в областта на лъчетерапията

На 30 и 31 август Токуда Болница София бе домакин на третия Национален практически курс „Верификация на лъчелечението“ за лъчетерапевтични лаборанти. Събитието предизвика огромен интерес в средите на лъчетерапевтичните специалисти в страната. В него взеха участие над 110 национални и чуждестранни участници  – лъчетерапевтични лаборанти, лекари – лъчетерапевти и  медицински физици, които споделиха своя опит.

Това е третият от поредицата обучителни курсове, организирани от специалисти на Токуда Болница по програмата “Train the Trainers” на Европейската асоциация по лъчелечение и онкология (ESTRO) и Международната агенция за атомна енергия  (IAEA). За първи път форумът беше организиран съвместно от екип на Токуда Болница и УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“, преминали обучение по програмата в централата на IAEA във Виена. Екипът се ангажира да организира поредица от курсове на нациионлано ниво в областта на лъчелечението, в съответствие с европейските изисквания и да координира обучението на лъчетерапевтичните лаборанти на национално ниво.

Гост-лектори на форума бяха Мери Кофи – Президент на Комитета на лъчетерапевтичните лаборанти (RTT Committee) към Европейската асоциация по лечелечение и онкология (ESTRO), Мишел Леех - Ръководител катедра Лъчелечение в Тринити Колидж, Дъблин, водещи обучаващи от фирмите – производители на лъчетерапевтична апаратура.  Сред присътващите на събитието бяха Националният консултант по лъчелечение проф. Лилия Гочева, Президентът на Гилдията на лъчетерапевтите в България проф. Татяна Хаджиева, Председателят на Българското дружество по биомедицинска физика и инженерство – проф. Жени Василева, гости от Русия и Македония.

Курсът има за цел синхронизиране обучението на Българските лъчетерапевтични лаборанти с европейските стандарти, адекватно обучение за прилагане на иновативни методики на Лъчелечение при инсталирането на новата апаратура в страната, както и придобиване на основни познания за апаратурата, стандартните процедури и принципите на верификацията на лъчелечението. 

„Считаме, че обученията ще запълнят една празна ниша, особено по отношение на новите методики, и ще подготвят лъчетератевтичните лаборанти за новата им роля и адекватно участие в лъчелечебния процес” – добави Ивет Паянова, старши рентгенов лаборант в Токуда.  

На семинара официално бе обявено създаването на Българска асоциация на лъчетерапевтичните лаборанти (БАЛТЛ). Нейната цел ще бъде създаването на професионална общност на лъчетерапевтичните лаборанти в България, обучение и повишаване на квалификацията в областта на лъчетерапията, осигуряване на свободен достъп до информация, организиране на научни форуми и курсове, сътрудничество с международни организации, адаптиране обучението на  лъчетерапевтичните лаборанти към европейските програми за обучение и промяна на образователния им статут. 

Едно от най-добрите отделения по лечелечение в страната се намира в МБАЛ Токуда Болница София. То е оборудвано с последно поколение линеен ускорител. Апаратурата дава възможност за лечение с променлив интензитет на дозата (IMRT), което позволява прилагане на значително по-високи дози лъчи при максимално запазване на здравите органи и тъкани.  

Свързани отделения