Началникът на отделението по Интервенционална гастроентерология д-р Петко Карагьозов изнесе лекция и практическо обучение за работа с технологията SpyGlass на Десетата годишна конференция на Националния институт за изследвания в сферата на хепатологията и тропическата медицина в Кайро.

Д-р Карагьозов представи опита на отделението по Интервенционална гастроентерология пред близо 500 присъстващи в конгресния център. В практическата част от обучението бяха включени три сложни клинични случаи на пациенти с жлъчно-панкреатични заболявания. Първият беше на пациент със стеноза (стеснение) на жлъчния канал с неясен произход. При другите два случая беше приложено ендоскопско лечение на камъни с особено голям размер в жлъчните пътища, като и при трите случая дигностичните и терапевтични процедури бяха надградени с модерната система за холангио и панкреатоскопия – Spy Glass DS.

За мен участието в този форум беше изключително предизвикателство – за всеки би било. Първата част се състоеше от 45-минутна лекция, последвана от близо едночасова дискусия, а в следобедните часове с ендоскопския екип на Института извършихме поредица от процедури, които се излъчваха на живо както в самата болница, така и в зала в конферентния център“, обясни д-р Петко Карагьозов.

Д-р Карагьозов е сертифициран обучител на системата Spy Glass DS за страните от Източна Европа и един от най-опитните интервенционални ендоскописти, които използват високоспециализираната техника.

Свързани отделения