Токуда Болница София и Лаборатория по Клинична микробиология подкрепят инициативата на Европейския Център по контрол на заболяванията (ECDC) и Световната здравна организация (СЗО).

Европейският ден за информираност по отношение на антибиотиците се отбелязва всяка година на 18 ноември едновременно от всички страни в Европа. Целта е да се информира обществото за ползите и вредите от използването на антибиотици и за тяхното правилно прилагане. Антибиотиците действат само срещу бактериални инфекции и следва да се използват единствено в доказани такива случаи. Те не са ефективни срещу вируси, където се използват различни антивирусни препарати. Освен това определен антибиотик действа само срещу един или група бактерии. Само микробиологично изследване дава нужната информация дали е необходимо антибиотично лечение и какво точно да бъде то. 

Неправилното лечение с антибиотици може да повлияе тяхното ефективно използване в бъдеще, тъй като бактериите имат свойството да рeзистират срещу тях. При прекомерна употреба на антиобиотици, те губят способността си да убиват патогените. Резистентните бактерии са много по-трудни за отстраняване, а инфекциите причинени от тях могат да бъдат много сериозни. 

Използването на антибиотици трябва да става само след лекарско решение. 

Съветът на Токуда Болница София и Лабораторията по клинична микробиология в навечерието на Европейския ден на антибиотиците е: Бъдете отговорни и използвайте разумно антибиотици!

 

За повече информация, можете да посетите страницата на инициативата: http://antibiotic.ecdc.europa.eu/

 

 

Свързани отделения