Процентът на сперматозоидите при мъжете от Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия е намалял с 50-60% между 1973 г. и 2011 г, сочи изследване

            автор: Владимир Стайков, ембриолог

В днешни дни се осъществяват многобройни проучвания и изследвания, свързани с размножаването на човека като най-висша жива форма на Земята и почти всеки анализ завършва с извода, че имаме не само най-сложния процес на репродукция, но и най-трудния. Някъде нещо в този процес започва да се „бъгва“ все по-често и по-често, и все по-сериозно, довеждайки до невъзможността за спонтанно забременяване, а това от своя страна изисква намесата на акушер-гинеколози с репродуктивна насоченост, биолози, учени и специалисти в областта на асистираните репродуктивни техники и технологии.

            От доклади и изследвания на Световната Здравна Организация (СЗО) става ясно, че между 50-80 милиона двойки по света страдат поради една или друга причина от безплодие. Любопитен факт, но със знак за повишено внимание, е проучване на Еврейския университет в Йерусалим, според което процентът на сперматозоидите при мъжете от Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия е намалял с 50-60% между 1973 г. и 2011 г. Изненадващо, проучването, в което са анализирани данните за броя на сперматозоидите на 42 935 мъже, не е установило спад в броя на сперматозоидите при мъже от Азия, Африка и Южна Америка, въпреки че има ограничени данни от тези области. Какъв извод можем да направим тук и какви въпроси бихме си задали? Дали силно развитите срани в сравнение с държавите от Третия свят се населяват от вече стерилни мъже поради рязко нарасналата урбанизация, динамичния начин на живот, съпътстван от повишено количество на осъзнат и неосъзнат стрес и сериозно замърсяване на градския въздух и околната среда с токсини и радиация? Кои са причините за инфертилитет при съвременния мъж и до какво водят след себе си?

            В България, както често се цитира, повече от 250 000 семейства са с нарушения в репродуктивното си здраве. Според неофициални данни посочената по-горе цифра е много по-висока и с всеки изминал ден се увеличава. Тази негативна статистика в съчетание с отрицателния естествен прираст на населението превръща борбата с безплодието в един от най-важните за разрешаване проблеми на съвременното ни общество.

            При близо 40% от бездетните двойки стерилитетът се дължи на проблеми при мъжа – т. нар. „мъжки фактор“. Аномалии в анатомията на репродуктивните органи, претърпени възпаления, травми, удари или усуквания на тестисите, варикоцеле, обструкция на еякулаторните пътища, рак на тестисите или простата и последваща лъче- и/или химиотерапия, високи нива на ДНК повреди в сперматозоидите, хормонален дисбаланс, генетични фактори, излагане на радиация или топлина, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, употреба на наркотици, стероиди и анаболи, инфекциозни заболявания или сексуална дисфункция може да са причини за постоянно или временно увреждане на репродуктивните функции на съвременния мъж. Всички тези фактори провокират и будят интереса на голям брой учени и изследователи от научни центрове, както и на лекари и биолози от различни клиники по света за разработване на нови, модерни и още по-надеждни методи за селекция и оценка на мъжките репродуктивни клетки (сперматозоиди), чрез които да се постигне още по-висок процент успеваемост в асистираната репродукция.

            Диагнозата „мъжки стерилитет“ се основава предимно на конвенционалния анализ на еякулата, както е посочено в ръководството на СЗО, със силен акцент върху оценката на обема сперма, концентрация, подвижност и морфология на сперматозоидите. Около 75% от мъжете с намален фертилитет са с олигозооспермия (много нисък брой сперматозоиди) или с астенозооспермия (понижена подвижност на сперматозоидите). И двете състояния са трудно лечими, а етиологията невинаги е изяснена.

            Ако върнем календара назад с около 40 години и спрем погледа си на 80-те години върху критериите за анализ на еякулат, зададени от СЗО и референтните граници за нормални спермални показатели, ще видим как през годините до 2010 г., включително и до днес, основните парамери – обем еякулат, концентрация на сперматозоидите за милилитър, общ брой сперматозоиди в обема еякулат, подвижност и морфология на сперматозоидите, се променят в посока надолу, т. е. стойностите им се снижават поради влошаване качеството на гаметите (половите клетки), откъдето произлиза и задълбочаващият се проблем с размножаването на хората в световен мащаб. А имено – ако през 80-те години за нормален обем се е приемал ≥ 2 мл, то днес нормалната стойност е ≥ 1.5 мл. Ако за нормална концентрацията на сперматозоидите за милилитър обем се е считала стойността 20-200 млн/мл, то днес се изисква да е ≥ 15 млн/мл. Референтната стойност за общ брой сперматозоиди в целия обем еякулат се е променила от 40 млн на 39 млн. Най-съществени промени се наблюдават при подвижността на сперматозоидите – през 80-те години на миналия век за нормална се е считала обща подвижност ≥ 60%, докато днес, тя трябва да бъде ≥ 40%. Не на последно място – референтната стойност за процента сперматозоиди с нормална морфология се е променила от ≥ 80% на ≥ 4% след въвеждане на стриктните критерии за изчисляването й.

                    И какво се случва на фона на цялото ни забързано ежедневие? Забравяме да живеем нормално, всъщност живеем набързо. Не се пазим. Не се информираме надеждно и правилно. Не се движим достатъчно. Храним се рядко и по много с всякакви вредни храни, пълни с консерванти, стабилизатори и оцветители. Пием вода и газирани напитки от пластмасови бутилки. Все по-рядко правим секс или все по-често намираме причини да не го правим, проявяваме безхаберие и немарливост към здравето си, в това число и към репродуктивното си здраве. Оставяме се дребни и елементарни, дори безсмислени вредни навици, драстично да увеличат причините ни за безплодие.

А дали си струва?

Свързани отделения